Talkshow tatt av lufta

Uoffisielle retningslinjer tvinger TV-verter i Bangladesh til selvsensur.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

- Å ta et talkshow av luften uten noen åpenbar grunn er som å frata folket retten til å vite, uttalte TV-verten Mahmudur Rahman Manna til The Bangladesh Chronicle.

Han var TV-vert for det kjente talkshowet Shomoyer Songlap som 26. januar i år måtte legges ned. Talkshowet hadde vært svært populært de to siste årene. Showet prøvde å synliggjøre situasjonen i landet på en objektiv måte med politikere, akademikere og økonomer som gjester.

- Hvis regjeringen ikke er villig til å motta konstruktiv kritikk er det uheldig for nasjonen, sa Manna.

Over halvparten av befolkningen i Bangladesh er analfabeter. Det gjør TV til det mest populære mediet i landet med over 60 millioner seere.

Uoffisielle retningslinjer

Ifølge Freedom House, utarbeidet myndighetene i Bangladesh i 2009 angivelig uoffisielle retningslinjer for talkshow. Dersom TV-vertene kom med “upassende bemerkninger”, kunne talkshowene bli tatt bort fra skjermene.

Shameem Reza har tidligere vært TV-vert hos både Boishakhi TV og ATN Bangla. Han forteller at de uoffisielle retningslinjene hovedsakelig er restriksjoner på hva TV-vertene kan diskutere innen politikk og religion. Hva TV-vertene kan si og ikke si, avhenger derfor av hvilke temaer styresmaktene anser som “sensitive”. Reza mener det kan føre til at vertene ikke tør diskutere det de vil på talkshowene.

- Selvsensuren og selvreguleringen begrenser medienes rapportering, sier han.

Han forteller at etterretningstjenesten i landet er satt til å overvåke innholdet på talkshowene.

- TV-verter har opplevd å bli ringt opp av etterretningstjenesten i landet og fått råd og restriksjoner om hva de kan si og ikke si på TV, sier han.

Les også: Bloggpris til Bangladesh

Kan ringe inn på direkten

På talkshowene kan folk ringe direkte inn og si meningene sine. Khandker Masudul Alam, diplomat ved den bangladeshiske ambassaden i Stockholm, sier det da kommer mye kritikk og at de snakker om alle mulige sensitive emner.

- Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er full pressefrihet når man ser hva som kommer på lufta, sier han.

Alam forstår derfor ikke hvorfor Shomoyer Songlap ble lagt ned. Han forteller også at TV-verten for det nedlagte showet, Mahmudur Rahman Manna, tidligere hadde jobbet i regjeringen og derfor hadde nære relasjoner til dem.

Frykter ettervirkninger

TV-verter The Bangladesh Chronicle snakket med, som ønsket å være anonyme, var skuffet over at myndighetene tok Shomoyer Songlap av lufta. De er redde for at det vil skje med flere talkshow i Bangladesh.

- Kanskje dette er skritt fra myndighetenes side for å svekke makten til mediebransjen, sier de.