Travel valghverdag for pressen

Et avskaffet overgangssystem gjør at valgkampen allerede har startet i Bangladesh.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

- Det kan oppstå mye poltisk vold foran valget neste år, noe jeg tror pressen vil rapportere om. Det blir derfor mye å gjøre for journalistene fremover, sier Mofizur Rahman ved journalistutdanningen i Dhaka.

33 ledere fra opposisjonspartiet ble fengslet 16. mai beskyldt for å ha tent på en buss som forårsaket noen menneskers død. Rahman tror at det vil oppstå flere slik hendelser jo mer vi nærmer oss valget i 2013. Og siden det militære overgangsregjeringer er avskaffet, forteller han at det vil bli en enda travlere hverdag for journalistene foran neste års valg enn ved tidligere valg.

Overgangsregjering

På grunn av det anspente politiske miljøet i landet har Bangladesh hatt et system med en militær overgangsregjering. Overgangsregjeringen tar over makten 90 dager før valget skulle holdes, og har ansvaret for at alt gikk riktig for seg.

Grunnen til at valget neste år blir spesielt, er at den sittende Awami-regjeringen har endret grunnloven. Grunnlovsendringen fjernet ordningen med en overgangsregjering. Det liker opposisjonen dårlig. De frykter at den nåværende regjeringen vil bruke makten sin til å påvirke valgresultatet.

Les også: En kort, blodig historie.

Politiske demonstrasjoner

Det har allerede vært en rekke demonstrasjoner i forbindelse med valget. Rahman sier myndighetene prøver å stoppe politiske protester som går i mot interessene deres, noe som også går utover mediene.

- Når myndighetene ikke klarer å stoppe de politiske demonstrasjonene prøver de å kontrollere mediene slik at folket, som er velgerne, ikke får vite om det som skjer, sier han.

Men Rahaman forteller at bruken av internett og sosiale medier er økende i Bangladesh, og at myndighetene ikke har like stor kontroll over mediene som ved tidligere valg.