Janne Hystad følte hun var tidlig ute da hun søkte studentbolig. Foto: Julie Monica Borgen.

Mangelen på studentboliger bekymrer flere studenter

Janne Hystad (20) beskriver situasjonen som nervepirrende.
Mandag, 11 september, 2023 - 17:30

I begynnelsen av mars søkte Janne (20) og kjæresten om studentbolig gjennom studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Ventetiden ble lengre enn forventet, og da de fikk svar på inntak til studium, stod de fortsatt uten et klart svar om bolig.

– Det var veldig stress, spesielt da de ikke kunne gi oss et svar på hvilken tid vi kunne forvente å få svar om bolig, sier den ferske studenten.

Under årets semesterstart stod tusenvis av studenter i boligkø. Studentsamskipnaden måtte derfor iverksette flere krisetiltak. Blant annet ble en lesesal på Sogn studentby omgjort til en sovesal.

– Etterspørselen etter studentboliger i Oslo økte med rundt elleve prosent sammenlignet med fjoråret, skriver boligdirektør for studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) Henrik Graarud i en e-post til journalen.


SiO tar boligsituasjonen på alvor og tok høyde for dette under årets semesterstart. Foto: Petter Sandberg / SiO.

Billigere enn privat

To uker før paret fra Haugesund hadde tenkt til å flytte til Oslo, så de seg nødt til å lete etter private tilbud. 

– Da begynte vi å lure på om vi ikke fikk noe i det hele tatt. Men så ordnet det seg heldigvis, forteller Janne.

Hun og kjæresten har nå sikret seg en toroms studentbolig på Kringsjå, som gir dem cirka 30 kvadratmeter til en månedlig kostnad på 8800 kr, inkludert strøm og internett. Hun bemerker at de er fornøyde med prisen, og at det ville blitt mye dyrere dersom de skulle gått for noe privat. 

Leie for bolig er som regel den største kostnaden for studenter. Ifølge NRK, økte SiO husleien med 4,9 prosent fra 1.august, en økning som er betraktelig lavere enn på det private boligmarkedet i Oslo, som har økt med 11,9 prosent det siste året.

Kasper Syvertsen, valgkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, mener den prisveksten på det private boligmarkedet er en direkte følge av at man ikke har nok leieboliger gjennom studentboligordningen.


Syvertsen mener at gjennom å bygge mer, vil de som står utenfor i dag ikke gjøre det i fremtiden. Foto: Julie Monica Borgen.

Vil dempe presset på leiemarkedet

Arbeiderpartiet går derfor til valg med løftet om å bygge 3000 nye studentboliger i Oslo. Dette skal skje over de neste fire årene for å lette presset på boligmarkedet. 

– Det kommer til å være et stort løft for studentene, påpeker valgkandidaten.


Olav Stene og Brit Andreassen. Foto: Julie Monica Borgen.

På den andre siden vil Høyre fjerne den såkalte leilighetsnormen, som forbyr at det skal bygges leiligheter under 35 kvadratmeter i sentrum av Oslo. En sak Oslo Arbeiderparti tidligere har stemt imot.

Olav Stene (76) har tidligere vært i byrådet og er nå medlem av styret i Senior Høyre. Han forteller at partiet ønsker å sette av flere boliger til studentboliger, i tillegg til å effektivisere boligsaksbehandlingen. 

SiO har uttalt at de arbeider for å finne løsninger på krisen, inkludert planer om å bygge flere studentboliger med god standard som studentene kan ha råd til.

– Vi er i gang med utviklingen av nærmere 2000 nye studentboliger med 2200 sengeplasser på følgende områder: Kringsjå, Brenneriveien (Vulkan), Nordberg, Nydalen og Lillestrøm.

Emneord: