Spenning og forventning øker blant folkene som venter i kø før åpningen av Floke Skaperverksted. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

En kreativ sjels våte drøm

Klokken tikker raskt for Floke i øyeblikkene før Oslos nyeste samlingspunkt for unge kreative skal åpne dørene.

– EVERYBODY SHUT THE HELL UP!

En rungende røst døyver det kaotiske hønsehuset som tett i tett har samlet seg. For noen sekunder siden gikk kakla i ett, men nå er blikkene stramt festet til jenta i trappa ikledd en grønn og paljettdekket heldress. Munnen brer seg i et glis fra øret til øret før hendene møtes i et tungt klapp.

– Velkommen til Floke Skaperverksted!

Løkka-ånden

Høstbrisen trenger seg gjennom Grünerløkkas gater idet klokken bikker 17. Trikkeskinnene hviner i hytt og pine og blandes med summingen av travle folk i Thorvald Meyers gate.

I gaten ved siden av ligger Markveien. Gata som er kjent for bruktbutikker som drar moten helt tilbake til 70-årene, og prydes av klassisk, gammel Oslo-arkitektur. 

I det mørke bygget som rommer en irsk pub, en voksesalong og en kafé, har det nå flyttet inn et nytt tilskudd i en av lokalene. De store vinduene som omfavner lokalet, er delvis malt i rosa mønster som snirkler seg mot inngangen. 


Logoen “Floke” markerer hvem som har tatt over lokalet. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

Langs veggene finner man derimot flere trehyller som pent viser frem blant annet håndperlede smykker, stearinlys formet som et mangfold kropper og hjemmelaget sminke. Et klesstativ viser frem en rekke vintageplagg i stil med Løkka-ånden.

Lokalet som nå har blitt en butikk, styres av Floke. Floke er en ideell organisasjon som lager plattformer for at kreative sjeler skal få muligheter til å lære, dele og vise fram sin kunst.

Det er kun to timer til Oslos, kanskje også Norges, første skaperverksted for mote, design og håndverk skal åpne dørene. Hele 400 kvadratmeter er fylt med utstyr som er en ung kreativ sjels våte drøm. Symaskiner, maleredskaper, kunst og fotostudio - for å nevne noe.

Fra marked til studio

Butikken ligger i underetasjen og har fått navnet Floke Studio. Det er i overetasjen skaperverkstedet holder til og flere uker med dedikasjon og jobbing har ført til åpningsdagen. Likevel er det fortsatt en del som må på plass, og frivillige fra Floke flakser rundt for å sette prikken over i-en.

En stilren dame med skarp pannelugg, svart beret og knæsjrød leppestift som følger munnen i et bredt smil, trasker inn i butikken.


I butikken selges vintage-klær samt andre produkter. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

– Hei! Melissa, sier hun og strekker ut hånden i et fast håndtrykk.

Melissa Alejandra Johansen jobber i Floke. Hun er en av styremedlemmene og er på plass i god tid før åpningen. 

– Kan du fortelle hvordan Floke startet?

– Flokemarkedene var starten, det var vårt eget arbeid. Etter markedene fikk vi støtte fra Oslo kommune, og noe av dette har gått til å drive butikken og skaperverkstedet.

Hun kan også fortelle at organisasjonen ble startet av en gjeng for et par år siden som var lei av det døde Oslo-livet under pandemien. Det var da Floke Marked ble startet.

– Markedene ble en stor suksess, og siden det har det bare eskalert! forteller Melissa giret.

Under praten strømmer det til med flere frivillige, og Melissa hopper stadig vekk opp av stolen for å hilse.

For de i styret som jobber mye for å få ting til å gå rundt, trengs det en eller annen form for motivasjon.

– Noe av støtten vi får, går til lønn, kanskje 1000 kroner i måneden om vi er heldige. Dette er basically en 100% jobb for oss. Vi er jo studenter og folk i fulltidsjobb ved siden av arbeidet med Floke, understreker hun.

Melissa åpner sekken sin og drar ut ett par svarte pumps.

Sorry, jeg må bare skifte!

Hun tar seg tid til et raskt skobytte, fra hverdagslige sneakers til høyhæler som hører hjemme på belyste dansegulv en fredagsnatt i Oslo.

– Har du vært oppe enda? Du må bli med og se!

Melissa viser vei opp trappen

Klikk, klakk, klikk, klakk.

Hælene hennes beveger seg i takt med kroppen oppover trappene som fører inn i overetasjen hvor skaperverkstedet finner sted.

Jobber på spreng

I overetasjen blir man møtt med en eim av maling som blir sterkere og sterkere for hvert skritt. Den gigantiske salen etablerer en stor kontrast til den lille butikken i underetasjen. Det er her Floke Skaperverksted har fått sin plass.


Salen hvor kreative sjeler kan gå løpsk. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

Symaskiner, kunst på veggene, traller med pensler og maling og et keramikkdreierhjul er bare noen av tingene man kan finne i det store rommet. Det kan minne om et forlatt gamlehjem som har blitt pimpet opp av en gjeng ungdommer.

Det er stille. De eneste lydene kommer fra folk som holder på å gjøre klart de siste restene før den offisielle åpningen skal ta sted om kort tid. 

En rødhåret dame har slått seg ned i en sofakrok her med en halvliter Tuborg plassert fast i den ene hånden.

– Jeg har jobbet i nesten 24 timer i strekk! Jeg er så sliten, forteller hun med en frustrert tone og drar hendene gjennom håret.

Guro Skurdal Ødegård heter hun. Hun er en av kunstnerne som stiller ut sin kunst på skaperverkstedet.


Guro Skurdal i full konsentrasjon før åpningen. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

De slitne hendene jobber likevel iherdig med å få på plass siste rest før åpningen. En saks deler et ark i flere deler. Verkene hennes skal prises, og det raskt.

Guro har drevet med kunst så lenge hun kan huske.

– Kunst har vært en stor del av livet mitt. Jeg utdannet meg ved Strykjernet kunstskole her i Oslo og har jobbet med kunst helt siden, forteller hun.

Hun er imponert av arbeidet som har blitt lagt inn for å få i gang skaperverkstedet.

– Oslo trenger mer av slikt. Steder hvor unge kreative kan møtes og lære av hverandre, jeg er så glad for at jeg kan være en del av det.

Hun tar opp mobilen og et overrasket blikk følger.

– Det er jo bare en time til åpningen! roper Guro til de få andre som styrer med sitt i rommet.

Like før det smeller

Flere og flere av frivillige, aktører og kunstnere strømmer inn i lokalet mens klokken tikker mot åpning. Melissas hæler klikker raskere og raskere og fram og tilbake over gulvet. Nå haster det å få på plass siste rest.

Nesten 400 mennesker har trykket at de interessert på Facebook-arrangementet. De skal ikke skuffes.

En mann kommer inn i butikken med to store høyttalere på slep. Han er kveldens DJ og kaster ikke bort tid med å mingle. Han beveger seg bestemt bort til miksebordet for å gjøre seg klar.


DJ-en øver på miksebordet med melodier som minner om en techno-nattklubb. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

Lange glitterbånd utenfor butikken skal også på plass, og en jente strekker seg mot taket på toppen av en gardintrapp.

– Jeg når ikke opp, noen må hjelpe meg! roper hun frustrert.

Det tar ikke mange sekunder før noen er på plass for å hjelpe henne. Hvert minutt er dyrebar tid, for nå er det bare fem minutter til åpningen.

Utenfor lokalet har det nå dannet seg en kø på rundt 30 ungdommer som prøver å titte inn. Noen tripper på føttene og varmer seg med en sigarett i den kalde høstbrisen.

Plutselig fyller lyden av musikk rommet. DJ-en bumper hodet raskt opp og ned i takt med musikken og trykker rundt på de magiske knappene på miksebordet.

– Vi må kjappe oss!

Klokken har nå blitt 19:13 og åpningen er på overtid. Frivillige løper rundt som halshugd høns for å sette på plass de siste dekorasjonene. Den forventningsfulle køen blir større og større, og Floke-teamet jobber på spreng for at de ikke skal bli skuffet.

Klokken 19:19 blir køen huket inn og det tar ikke lang tid før den trange butikken fylles med moteglade og kunstinteresserte ungdom.

Fra høyttalerne strømmer eklektiske beats som overstimulerer sansene. Nå har det blitt så trangt i butikken at det nærmest er vanskelig å puste.

Noen i Floke har stilt seg opp foran et rosa bånd som skal markere åpningen, og musikken stopper brått. Båndet klippes, og Floke Skaperverksted er offisielt up and running.


Estella og Linn nyter det gode Floke har å by på. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

Suksess

Flokken av spent ungdom beveger seg opp trappen som leder til salen med alt av utstyr de trenger for å kickstarte kunstnerdrømmen, sy om en bukse eller kanskje ha en frekk photoshoot.

Stemningen er ikke til å ta feil av. Det er stappfullt, både i butikken og på skaperverkstedet. Ikke bare er det muligheter for å få utløp for sine kreative sider. Det er åpenbart at dette er en møteplass for å mingle med likesinnede ungdom.

Khio-student Estella Tenga (20) og sykepleier-student Linn Suliman (20) har slått seg ned ved et trebord midt i salen og er klar for å gå løs på arkene foran seg med blyanter i hver sin hånd.


Moteglade Agnes elsker konseptet Floke har bringet til Oslo. Foto: Hannah Solberg-Wåtland

– Det er veldig kult at det nå finnes et sted hvor så mye kreativt er samlet på en plass.

Venninnene har hørt om Floke gjennom de populære markedene, og var spente på hva organisasjonen hadde stelt i stand i Markveien.

– Jeg har aldri sett noe lignende før!

Moteglade Agnes Wader (19) har også tatt turen for å ta en titt på åpningen.

– Jeg har alltid tenkt at det er dumt at det finnes så få arenaer for å finne kreative ungdommer i Norge. Endelig har noen fått til å lage et slikt sted hvor jeg kan finne andre med et kreativt driv.