Øystein Rørvik og hunden Theo er klare for sin daglige skitur fra hyttekontoret i Sirdal. Foto: Borghild Kvæven

Øystein flyttet kontoret til hytta

Er omfanget og konsekvensene av hytte- og hjemmekontor såpass positivt at det er kommet for å bli?

Det knirker i snøen under skiskoa til Øystein Rørvik idet han går ut fra hyttekontoret sitt i Sirdal. Den daglige skituren ble utsatt til ettermiddagen i dag, og sola ligger lavt på den skyfrie himmelen. Selv om det fremdeles er midt i uka får nok ikke Rørvik skisporet for seg selv. Han er ikke den eneste som har flyttet kontoret til fjellet. 

– Det er ideelt å ha kontor på hytta. Her er det stille og fredelig, og helt nydelig natur. Jeg vet om en god del andre som også bruker hyttekontor her, sier Rørvik. 

 

Fra hjem til hytte

Etter nesten et år på hjemmekontor bestemte han seg for å ta jobben til hytta etter nyttår. Hytta på Kvæven i Sirdal er en stor kontrast til kontorlandskapet i Stavanger han normalt ville sittet i. Her i fjellet består dagen av teamsmøter fra morgenen, en god skitur til lunsj, og mer kontorarbeid på ettermiddagen. 

Mari Holm Ingelsrud er forsker ved Oslo Mets Arbeidsforskninginstitutt, og leder et forskningsproskjekt om hjemmekontor. Under et oppdrag fra Sosial- og Arbeidsdepartementet skal de undersøke omfang og konskvenser av hyttekontor for arbeidsgivere og ansatte. Hun tror at økning i hyttekontor muligens vil ha konsekvenser for både storbyene og hyttekommunene. 

 – Det kan tenkes at det vil øke press på kloakk, avløp og veier i hyttekommunene at så mange plutselig oppholder seg der, og kanskje til og med ting som boligmarkedet i Oslo vil påvirkes av at det er økende fraflytting, sier Ingelsrud.

Ingelsrud forteller at hjemmekontor er krevende ettersom skillet mellom jobb og hjem for mange blir mer utavannet, og det er lettere å bli sittende med mye overtid.

 – Særlig i yrker hvor man i stor grad bestemmer sine egne arbeidsoppgaver og tidsrammer kan noen oppleve at de sliter med å legge fra seg arbeidet på slutten av dagen, sier Ingelsrud.

Dette er noe Rørvik har fått kjenne på.

 – Hjemmekontor er krevende i lengden, privatliv og jobb flyter inn i hverandre, så derfor var det deilig å reise opp hit. Hjemme kan det være vanskeligere å motivere seg og flere forstyrrelser, men her oppe er det lite som stjeler oppmerksomheten, sier Rørvik og ser ut de store vinduene i hytta. 

De hvitdekkede fjellene brer seg rolig utover horisonten så langt øye kan se. Theo hopper opp på puffen og peker snuten mot sola som for å sole den allerede rødbrune pelsen. 


Theo og Rørvik nyter den fine utsikten fra hyttekontoret på Kvæven. Foto: Borghild Kvæven 

Hunden elsker også hyttekontoret, og lik Rørvik får han enda mer mosjon enn til vanlig. 

– Det er mye lettere å komme seg ut her, så jeg har blitt ennå mer aktiv i hjemmekontortida. Her får jeg kommet meg på ski og får frisk luft, som gir meg mer energi til å jobbe videre etterpå, forteller Rørvik. 

 

Påkjenning på kroppen

Rørvik har en aktiv hverdag, men for enkelte kan det bli utfordrende å komme seg ut når man jobber fra hjemmet. Fysioterapeut Anette Sjong Mathisen jobber i Torp&Co-klinikken i Oslo og hun mener det er viktig å finne en optimal tilpasning for hjemmekontoret.


Rørvik og Theo er tilbake til hyttekontoret etter en skitur. Foto: Borghild Kvæven 

– De aller fleste av oss er vant til å gå til jobben, og tilpasse oss utstyret der. Hjemme er det mange som jobber fra kjøkkenbordet eller sofaen, og kanskje de har barn. Dette gjør det vanskeligere å finne optimale arbeidsforhold, sier Mathisen.

 

Essensielt med ergonomi

Riktig kontorutstyr er også noe flere mangler. Mathisen uttrykker hvor viktig dette er i lengden.


Anette Sjong Mathisen jobber i Torp&Co. Foto: Privat.

–  Prøv å tilrettelegge så godt du kan med det utstyret som finnes tilgjengelig hjemme. Hjemmekontoret bør, så langt det lar seg gjør, være så likt arbeidplassen din som mulig. Er du vant til å jobbe på to skjermer, bør du også ha to skjermer hjemme. Hent hjem kontorstol, stasjonær skjerm, tastatur og mus. Dersom du må jobbe på laptop er det viktig at denne heves for å få optimal høyde, sett den f eks på en skoeske eller noe bøker. På denne måten kan du unngå smerter i nakken og hodepine, forteller Mathisen.

Forsker Ingelsrud mener også at en ulempe ved hjemmekontoret er at man ikke har ergonomisk tilrettelagt utstyr i hjemmet.

Mathisen forteller videre at mange sliter med muskel- og skjelettplager som følge av hjemmekontor. Hun har jobbet med mange kunder som har disse problemene.

–  Flere sliter med smerter i nakke, skuldre, rygg, underarmer og hender enn før korona. Behovet for behandling av smerter som følge av hjemmekontor har økt betydelig. Etter reåpningen av klinikken 20.april 2020 har det eksplodert med henvendelser angående disse kontorplagene, og spesielt merket vi et ekstra trykk da treningssentrene også ble stengt, forteller Mathisen.

 

Salgseksplosjon for Ikea

På hytta sitter Rørvik på et lite kontor han har laga til på gjesterommet, eller oppe i stua dersom han trenger variasjon. 


Dette er Øystein Rørviks lille kontor på hytta i Sirdal. Foto: Borghild Kvæven 

– Vi har fått fibernett på hytta, og godt internett er jo en forutsetning for å kunne ha kontor her. Godt kontorutstyr er også essensielt, men det hadde jeg en del av fra før, sier Rørvik. 

Selv om Rørvik ikke har hatt behovet, har Ikea sett en enorm økning i salg av kontormøblement. Folks handlevaner har endret seg, og i takt med det har også Ikea måttet endre noe av sortimentet. Ikea har begynt å selge plexiglasskjermer, et smittevernsprodukt det har vært stor etterspørsel av til bedrifter som fortsatt opererer fra de vanlige arbeidsplassene.

Rebecca Johansson leder an gjennom et folketomt Ikea. Vi passerer tomme utstillingsrom, mens skrittene lager ekko i bygget. Omsider ankommer vi en avdelingen fylt av kontorpulter og -stoler.

– Vi kan sette oss her, sier hun, og peker på en brun og en sort kontorpult med matchende stoler som står vendt mot hverandre.

Rebecca Johansson er avdelingssjef i Workspace-avdelingen på Ikea Slependen, og hun har erfart hvordan folks handelvaner har endret seg under pandemien. 

– Vi ser at folk nå kjøper typiske kontorartikler for hjemmebruk, sier Johansson. 


Dominika Murat  har digital konsulenttime over Teams. Lekelandet Småland er nå gjort om til kontorlokale for konsulenttimene. Noen av de ansatte sitter i det som tidligere var ballbingen. Foto: Astrid Ottmann-Knoph

 

Nasjonale tall fra Ikea

  •  I salgsåret 2020 hadde Ikeas netthandel en økning på nesten 50 %
  • Det plasseres en ordre på IKEA.no hvert 87. sekund
  • Totalt vokste bedriften med ca. 5.3 % sammenliknet med salgsåret 2019
  • Innredningsløsninger for hjemmekontor er et av de segmentene som økte aller mest

 

(hentet gjennom Ikeas PR-og pressekontor)

Johansson forklarer at salg og kundemøter nå foregår som videochatter over Teams, der kunder kan få personlig konsultasjon for innkjøp av kontormøbler, eller møbler fra de andre avdelingene på varehuset.

Hvordan Ikea innreder utstillingene sine er en av de viktigste faktorene til å trekke kunder, og Workspace-avdelingen har tilpasset sine utstillinger til å passe hjemmekontortrenden, og den økende etterspørselen av kontorartikler til hjemmet. 

– I stueavdelingen og soveromsavdelingen har vi også inkludert hjemmekonotrutstillinger, for å stille ut realistiske rom som passer i denne hverdagen, forteller Johansson.

 

Hjemmekontor kommet for å bli?

– Jeg tror flere bedrifter kommer til å innføre noen trender ved hjemmekontoret som en slags standard. At typiske 8-16-kontorjobber kanskje begynner å la ansatte sitte en til to dager i uken hjemme, og så være på kontoret resten av uken, sier Johansson.

Rørvik tror det vil bli mer hjemmekontor enn før i framtiden.

– Det er veldig effektiv jobbing, og en kombinasjon med hjemmekontor og kontortid tror jeg vil gjøre driften mer effektiv, i alle fall i min jobb, sier Rørvik. 

Selv om han tror mer hjemmekontor og økt fleksibiletet vil være positivt i lengden, er han ikke i tvil om at også kontortid trengs. 

– En merker det går ut over arbeidsmiljøet å bare sitte hjemme, og en mister følelsen av å være et team. Det er noe vi alle trenger, så det kan ikke fortsette med bare hjemmekontor, sier Rørvik. 

Dette er noe forsker Ingelsrud også bekrefter. Samarbeidsklimaet og kreativiteten kan lett hemmes når man ikke kan møtes.


Øystein har en nydelig utsikt fra hyttekontoret i Sirdal. Foto: Borghild Kvæven 

Ingelsrud mener også at mange av trendene og vanene fra hjemmekontoret vil være med oss etter at ting returnerer til det normale.

– Jeg tror at man vil komme til å bruke hjemmekontor i større gard enn før. Det vil nok bli vanskeligere for arbeidsgiver å holde folk fra å jobbe fra hjemmekontoret innimellom, sier Ingelsrud.

Av ansatte i Ikea er det siden pandemien startet ingen som er permitterte. For øyeblikket er det kun noen få ansatte som jobber hjemmefra, da hovedsakelig deler av administrasjonen og ansatte som er bosatt i den smittepregede kommunen Nordre Follo. 


Rebecca Johansson jobber i Workspaceavdelingen på Ikea, som for øyeblikket står tom for kunder grunnet korona. Foto: Astrid Ottmann-Knoph

– Jeg er utrolig takknemlig for at jeg kan komme på jobb og være rundt kollegaene mine når alt annet er stengt ned og man ellers bare er inne, sier Johansson. 

Mens hjemmekontor fortsatt er et faktum for Rørvik, og kanskje også vil være en større del av framtida, kan han få brukt hytta i Sirdal enda mer. 

– Det kan absolutt bli aktuelt for meg med mer hyttekontor. Jeg jobber bedre her enn hjemme, så hvorfor ikke?