- Ingen kan vinne

Carina Elisabeth Carlsen lever ut de mest ekstreme sidene av seg selv gjennom sitt alterego: Fifi. Hvorfor trenger en som har vunnet Skamløsprisen et alter-ego?

Spydd opp en barnebursdag

Carina bor sammen med to andre: samboeren sin og Fifi, Carinas alterego. Det er sistnevnte som helt klart har satt mest preg på leiligheten. Som hun selv sier: det ser ut som at noen har spydd opp en barnebursdag. Det er rosa ponnier over alt, discokuler og overflod. Masse overflod. 

- Vi skal snart flytte, vi har vokst ut av denne stuen. Du ser jo hvor mange strekkmerker denne leiligheten har, ler Carina. 

Carina er kroppspositivist, som er en del av en bevegelse hvor hovedbudskapet er at alle mennesker fortjener å ha et positivt kroppsbilde, uavhengig av hvordan samfunnet og populærkulturen ser på en idealform, størrelse, eller utseende. Hvorfor ble hun det?

Tjukke jenter suger bedre

Carina forteller om en oppvekst med hatkommentarer, der flere har fortalt henne at hun har vært «feil».

- Man har fått høre det hele livet. Jeg kaller det velmente drittsekker, for det er ikke alle som har ment noe vondt med det de har sagt.

På en hylle i stua, innimellom en pinjata og sjampanjeglass, er det en plassert en stor sjekk fra Sex og Samfunn på 10.000 kroner. Foran står det en pokal. Skamløsprisen 2018. Prisens formål er å løfte frem enkeltpersoner som oppmuntrer til åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet. Den skal bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Dette er tydelig viktig for henne:

- Jeg ønsker jo at det skal være greit å være tjukk, jeg ønsker å bryte ned vrangforestillinger. Som at tjukke jenter suger bedre, fordi de alltid er sultne. At tjukke folk er litt latere, litt dummere, litt treigere. Sånt man får høre hele livet.

Velmente drittsekker

Det er her det bli vanskelig. For overvekt er farlig, og – en av de største helseplagene i Norge. Det Carina reagerer på er at hun mener det er diskriminering mot overvektige i helsesektoren. Hun er derfor det hun kaller for fettaktivist, og refererer til flere nyere forskningsartikler som viser diskriminering av overvektige i Norge. 

Carina forteller om velmente drittsekker, som kommer med diskré hint: «Du skal vel ikke spise det? Du burde vel velge salat?» eller «Du burde kanskje ikke gå i den kjolen, du burde kanskje velge noe som passer kroppen din bedre?”

Velmente fordi de mener godt, drittsekker fordi det ikke fører noe godt med seg. Ikke for henne, eller andre som sliter med mat eller spiseforstyrrelser. Da Carina var i midten av tjueårene startet hun med standup, der hun hovedsakelig gjorde narr av sin egen kropp. 

-       Folk lo, men det ingen visste var at jeg gikk hjem og stakk fingeren i halsen.

Alle kan gå med trange kjoler

Carina har slitt med en spiseforstyrrelse i mange år, og håper at hennes åpenhet kan bidra til at folk forstår at spiseforstyrrelser ikke bare angår «tynne folk», men at sykdommen kommer i alle former og fasonger. 

- Jeg er så lei av at folk tenker i bokser, og at folk alltid forteller deg hva som er rett og galt. Tjukke folk kan gå med trange kjoler, de kan ta el-sparkesykkel og man må ikke ha tight-gap for å være lykkelig. Alle kropper er bra kropper.

Noe av det viktigste for Carina er at overvektige ikke skal bli diskriminert, og fortjener å bli behandlet på lik linje med alle andre. Juryen for skamløsprisen sier i begrunnelsen at Carina har tatt tak i skamfølelse, og at hun jobber forbilledlig for at alle mennesker skal kunne elske og akseptere seg selv. Carinas hjertesak er at alle skal trives i egen kropp, liten som stor. Det er ikke alle som liker det Carina gjør, og Carina har fått både draps og voldtekstrusler. Det som har hjulpet Carina mest, er burlesque.

Ting jeg aldri kan gjøre som Carina

For henne har burlesque vært en terapi mot spiseforstyrrelsen. Der har hun et alterego, Fifi. Hun beskriver Fifi som en dame som er de mest ekstreme sidene av henne selv. Hun tørr mer, og det er en måte for henne å få et avbrekk på.

- Jeg kan sitte meg ned naken å snakke med folk som Fifi. Og de blir sjokkerte. Jeg kunne jo aldri, aldri gjort det som Carina. 

Hun mener det er terapi, og noe hun gjør for å ha det bra med seg selv.

- Dagens idealkropp tilhører Kim Kardashian, og den er kjøpt og betalt. Brukt uendelig med tid og penger på. Det er ingen som kan vinne. Det er fader meg ingen som kan vinne, konstaterer Carina, tydelig oppgitt.