Livet – illustrert av Lisa Aisato er kåret til årets beste bok av norske bokhandlere. Foto: Rodrigo Freitas
Litteratur

Lisa Aisato vinner årets bokhandlerpris

Boken Livet – illustrert ble kåret til årets beste bok av norske bokhandlere. Det er første gang noensinne en billedbok vinner prisen.

Den 19. november, klokka 14, ble Bokhandlerprisen delt ut på Litteraturhuset. Lisa Aisato vant prisen med boken Livet - illustrert.


Fra venstre: Styrelederen i Bokhandlerforeningen, Hans Antonsen, forfatteren, Lisa Aisato, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen, og kulturministeren, Trine Skei Grande, idet de kommer inn i salen. Foto: Rodrigo Freitas

– Det betyr veldig mye, særlig fordi det er en bok med lite tekst og mange bilder. Det er en visuell bok, så jeg er veldig overrasket over at den endte så høyt opp. Men det er tydelig at den har berørt folk, og det var det jeg håpet med å lage boken. Så jeg føler at jeg har nådd ut med budskapet mitt, sier Aisato. 

Kulturministeren Trine Skei Grande var til stede og delte ut prisen. 


Kulturministeren delte ut Bokhandlerprisen 2019. Foto: Rodrigo Freitas

Bokhandlerprisen er en norsk litteraturpris som deles ut hvert år av Den norske Bokhandlerforening etter avstemning blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boken som får prisen må være av årets bøker og skrevet av en norsk forfatter innenfor generell/skjønnlitteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker. 

– Det er en veldig stor motivasjon å motta denne prisen. Det gir meg en sterk følelse av at jeg er på riktig vei, fordi jeg føler alltid på usikkerhet. Ofte er jeg usikker på om jeg går i riktig retning, men jeg føler at dette er et tydelig klapp på skulderen som viser at dette er riktig retning, sier Aisato.


Bokhandlerprisen ble utdelt i Wergelandsalen på Litteraturhuset. Foto: Rodrigo Freitas

 

Bokhandlere stemmer frem en billedbok for første gang

Hvert år stemmer ansatte i bokhandlere frem Årets bok. I år vant en billedbok bokhandlerprisen for først gang.


Fra venstre: Kulturministeren, Trine Skei Grande, og årets vinner av Bokhandlerprisen, Lisa Aisato. Foto: Rodrigo Freitas

– Livet - illustrert går ikke inn i én enkelt kategori, men hvis den skal kategoriseres kan man vel kalle den en billedbok for voksne. Maja Lunde gjorde meg nettopp oppmerksom på at ingen bildebøker tidligere hadde vunnet Bokhandlerprisen, så som illustratør er dette ganske stort. Det kan til og med kansje kalles historisk, sier Aisato i hennes tale. 


Årets bok ble utstilt i inngangen på litteraturhuset. Foto: Rodrigo Freitas

Forfatteren forklarer at boken tar utgangspunkt i hennes eget liv. 

– Jeg håper at de innimellom kjenner på igjenkjennelse. Enten at de kjenner seg selv igjen, moren eller faren deres. Jeg håper de føler at jeg har vært ærlig, fordi det har jeg vært så godt jeg kan, sier Aisato. 

En bok stemt frem av norske bokhandlere

Bokhandlerprisen skiller seg fra andre norske litteraturpriser fordi det er bokhandlere over hele Norge som stemmer frem årets beste bok.

– Den aller viktigste forskjellen er at det er fagfolkene på gulvet som har vært med på å finne den beste boken. De møter kundene hver dag, og leser også en enorm mengde bøker gjennom året, forklarer Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.


Bokhandlerprisen. Foto: Rodrigo Freitas

 

9 av 10 nominerte var kvinner

I år er 9 av de 10 nominerte forfatterne kvinner. Det er første gang i dette tiåret at flere kvinner enn menn er nominerte til prisen. 

– Det er veldig gledelig at kvinner dominerer en sånn liste. På den måten er det et brudd i kjønnsbalansestatistikken som ikke har vært dominert av kvinner tidligere.


Administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen, holdt tale i forkant av prisutdelingen. Foto: Rodrigo Freitas

Prisen ble først etablert i 1948, og har blitt utdelt hvert år siden 1981.

I de fleste årene siden 2008 har kvinner vært underrepresenterte i nominasjonslisten. Det er kun i 2015, 2016 og 2017 det har vært kjønnsbalanse blant de nominerte. 

I 2012 kalte journalisten Gerd Elin Stava prisen for  «Mannebokprisen», i en kommentar til Dagsavisen. I det året var TV2-journalist Trude Teige den eneste kvinnen blant årets nominerte.