– Cubansk presse er saklig og nyhetsdrevet

Ana Margarita Quinteros Milán studerte journalistikk på Cuba der staten kontrolllerer alle medier. Hun mener pressefriheten eksisterer der i like stor grad som i Norge.
Mandag, 21 mai, 2012 - 10:58

Quinteros Milán studerte journalistikk i fem år ved universitetet i Havanna. Hun beskriver den cubanske pressen som mer saklig og nyhetsrettet enn den norske. Hun legger særlig vekt på ulikhetene rundt hva det fokuseres på i de ulike landene.

– I motsetning til norske medier inneholder ikke cubanske aviser kjendissladder og slikt. Går man derimot på hjørnet, får man sladder i massevis.

Useriøs norsk presse

Quinteros trekker frem da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble sammen som et eksempel på hvor banal og useriøs norsk presse kan være. Studentene og mennesker ellers på Cuba la merke til dekningen av forholdet, noe de kommenterte til Kristiansandjenta.

En av lærerne i journalistikk kunne, humoristisk ment, si til Quinteros Milán når hun rakk opp hånden for å si noe at “skal du komme og belære meg om journalistikk, du som kommer fra et land hvor de bryr seg om hvem prinsen gifter seg med?”

Sosialistisk tankegang

I 1979 kom foreldrene til Ana Margarita Quinteros Milán fra militærstyrte Uruguay hvor de begge hadde arbeidet aktivt innenfor geriljaen. Quinteros Milán vokste opp i Kristiansand, og er i dag 32 år gammel.

– De idealene jeg har nå, og som jeg har vokst opp med gjennom mine latinamerikanske foreldre, er akkurat som de cubanske. Her skilte jeg meg ikke lenger ut, fordi deres sosialistiske tankegang var lik min egen.

Quinteros Milán jobbet ved radio Habana Cuba
da hun studerte der. Foto: privat

Ekstern fiende

– Tusen øyne som står på den andre siden av vannet og følger med.

Slik beskriver Quinteros Milán forholdet mellom Cuba og USA. Hun forteller at kritikk mot staten og styringsmaktene ikke er vanlig på Cuba fordi man mener det vil gi USA mer blod på tann, og at dette er hovedårsaken til fraværet av kritiske stemmer i mediene, ikke på grunn av selvsensur.

Hun viser til flere Cuba-fiendtlige kanaler som venter på muligheten til å si eller skrive noe negativt om landet.

– Når du bor på Cuba, kjenner du veldig presset fra USA.

Den største avisen i landet, Granma, er statseid. Dette er ikke avisen cubanere leser om de ønsker positiv omtale av opposisjonen.

Quinteros Milán forklarer at cubanere selv er klar over det unyanserte bildet i pressen. Fra et cubansk perspektiv mener Quinteros Milán at Cuba har pressefrihet.

– Den store forskjellen på pressefrihet i Cuba i forhold til i Norge, er eierskapet. Aviser er veldig billige på Cuba, så fokuset ligger ikke på å ha nyheter som selger. Ser man på cubansk presse med deres øyne, blir bildet et helt annet enn med vestlige.

Fordi det ikke ligger penger i å være journalist, er redaksjonene fylt med mennesker som ønsker å informere, forteller hun som har fått erfare dette selv.

Militære ledere

På Cuba jobbet Quinteros Milán både i avis og i radio. Hun forteller at det var mye negativt som satt igjen fra sovjettida da hun kom dit. Mange aviser ble styrt av tidligere militære ledere som tok mer kontroll over avisene enn det som var nødvendig.

Både Quinteros Milán selv og en av lærerne hennes ved universitetet har jobbet for en av disse. Ifølge henne styrte de militære lederne så strengt fordi de ville vise hvor stor makt de hadde. Heldigvis for journalistene satt ikke de tidligere militære lenge.

– Læreren min reiste til slutt fra Cuba fordi han ikke orket å jobbe som journalist mer. Jeg merket selv at det var et umulig system å jobbe under.