Festivalpresident trakk seg på grunn av sensur

Dokumentar om frittalende kubansk rapper tatt av programmet på filmfestival.
Mandag, 21 mai, 2012 - 10:58

Den cubanske regissøren Fernando Perez har i mange år vært president for filmfestivalen Muestra Joven, en møtested for unge kubanske filmskapere. Han har vært sentral i utvelgelsen av filmer til festivalprogrammet. Perez valgte allikevel å trekke seg fra årets festival som fant sted mellom 3. og 8. april.

Bakgrunnen var at ledelsen for filminstituttet Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos (ICAIC) ikke villle vise dokumentaren Despertar (Oppvåkning), som handler om den regimekritiske rapperen Raudel Collazo.

Er kritisk i festivaltidsskrift

Perez gikk hardt ut i festivalens tidsskrift, hvor han redegjør for sine personlige prinsipper. Prinsipper han ikke er villig til å rokke ved.

– Diskusjonen ble rødglødende når uttvelgelseskomiteen skulle gi sin endelige dom. Skulle det bli en selektiv eller en inkluderende festival? Sistnevnte forsvarte jeg med nebb og klør. Og jeg strekker meg litt lenger på dette punktet for å forklare mine argumenter til alle som dømmer årets program.

Dette kan du lese på festivalens nettside.

Temperaturen på cubansk film

Perez hadde høyere mål for festivalen enn hva festivalledelsen ønsket.

– Det finnes gode filmer som handler om tema fra den cubanske virkeligheten, men som ikke er noe mer enn det: Filmer som ikke når målet, som mangler blikket til en filmskaper. Og Muestra Joven må alltid være et sammenkok av ideer, som tar temperaturen på cubansk film, sier Perez.

Folk spekulerer i andre årsaker

Filmviter Håkon Tveit var personlig invitert av Fernando Perez til årens festival. Nordmannen dro på festivalen, men så ikke noe til direktøren som hadde trukket seg. På festivalen hørte han deltakerne prate om hendelsen.

–  Folk diskuterte litt og var ikke helt entydige i sin dom. De spekulerte i hva som var motivasjonen til Perez. Noen trodde han trakk seg fordi han trengte tiden til egne filmer og prosjekter. På den annen side mente noen at han var prinsippfast, og håper hans syn vinner frem på sikt.

Tveit legger til at det er uklokt av festivalen å distansere seg fra Perez. Regissøren har en høy stjerne blant cubanere flest.

Videre skriver Perez i festivaltidskriftet: “På spørsmål om begrepet sannhet, bekreftet en filosof (hvis navn jeg ikke kan huske) at det er tre sannheter: din, min og sannheten.”