Ingen grobunn for Cuba-vår

Det uformelle journalistmiljøet vokser på nett, og cubanske myndigheter frykter det de kaller trusselen fra sosiale medier. Likevel er det få som tror internett vil bli drivkraft for endring.
Mandag, 21 mai, 2012 - 10:58

Kun en - tre prosent av den cubanske befolkningen har direkte tilgang til internett, ifølge tall fra Reportere uten grenser og Freedom House. Andre må bruke internett på kafeer og hoteller, men det er svært dyrt. Under 15 prosent benyttet seg av internett i 2010. Men stadig flere bruker internett for å bryte myndighetenes regulering av informasjon.

Bloggosfæren favner alt fra regimetro skribenter, til journalister, akademikere og intellektuelle som publiserer artikler om reformer.

Blogger om hverdagen og reform

Yoani Sanchez er den mest kjente fra bloggmiljøet på Cuba. Hun har grunnlagt en bloggplattform kalt “Generasjon Y”, som sprer alternative stemmer. Hun blogger om cubansk hverdag, ungdom og reformer, og har vunnet flere priser internasjonalt for sin virksomhet. Senest i februar ble hun hindret i å reise ut av landet for å motta en pris i Brasil, og ble satt i husarrest.

Yoani Sanchez er blitt et internasjonalt kjent ansikt fra den cubanske bloggosfæren. Men kun 25 prosent av leserne hennes er cubanere. Foto: Flickr/Andre Deak.

Andre bloggere som Claudia Cadelo, og Orlando Luis Pardo Lazo har tatt initiativ til å forsvare digitale friheter og cubaneres rett til å bli informert.

Også uavhengige journalister og tidligere dissidenter skriver nå på nett. Blant disse er et ektepar som var noen av de fengslede dissidentene fra 2003. Miryam Leiva og Oscar Espinoza Chepe blogger fra kjøkkenbenken i Havanna. Oscar er tidligere rådgiver for Fidel Castro. Nå publiserer han artikler om cubansk økonomi og er i ferd med å bli en viktig kilde til å forstå hva som rører seg og hvilke debatter som pågår. De tradisjonelle mediene er nå også i større grad på nett.

Største trussel mot revolusjonen

Myndighetene er tydelig bekymret for mobilisering av en protestbevegelse i sosiale medier. De har intensivert arbeidet med å demonisere internett og sosiale nettverk, som anklages for å ha en destabiliserende påvirkning og regisseres av den amerikanske fienden.

Siden en så liten del av befolkningen har tilgang på PCer og internett, benytter de fleste bloggerne seg av maskiner på ambassader og hoteller både for å lese og spre sine budskap.

Tilgang hindrer internettbruk

Mange cubanere har e-post, men få kan bruke den jevnlig, og flere har bare mail som virker på intranettet. Mobilbruken begrenses av høye priser, og det koster å motta telefoner fra utlandet.

De færreste har tilgang til internett på Cuba. Foto: Maja Gudim Burheim.

At så få har mulighet til å benytte seg av sosiale medier, er det største hinderet for en “cubansk vår” ala revolusjonene i Midtøsten, mener flere Cuba-eksperter.

Også bloggeren Yoani har avvist en slik frykt fra myndighetenes side. I et intervju med den peruanske avisen El Comercio i januar er hun skeptisk til sannsynligheten for en protestbevegelse liknende den i Tunisia og Egypt.

- Til det er det cubanske samfunnet for fragmentert og mobiliseringskapasiteten av sosiale nettverk minimal, sier bloggeren til avisen.

Både høye kostnader og mangel på infrastruktur gjør det vanskelig for cubanere å bruke internett. Prisene for en times bruk varierer fra 1,5 dollar for det statskontrollerte intranettet, til 7 dollar for internett på hoteller. Når gjennomsnittlig inntekt ligger på 20 dollar i måneden er det klart at få har penger til å benytte seg av tilbudet.

Infrastruktur

I tillegg er infrastrukturen dårlig. Særlig det at nettet er så tregt, står i veien for utbredt bruk.

Verken Skype eller Youtube, som har vært drivkrefter andre steder der sosiale medier har spilt en viktig rolle, er mulig å benytte seg av i betydelig grad.

Cubanske myndigheter sier tregheten skyldes den amerikanske blokaden fordi de tvinges til å bruke satelittsystemer. I flere år har de derimot forsikret om at etableringen av en undervannskabel til Venezuela skal bryte avhengigheten til USA når det gjelder telekommunikasjon.

- Irrelevant sammenlikning

Forfatteren av “Det nye Cuba”, Even Sandvik Underlid, tror ikke at tilgang for alle vil bety mobilisering av protestaksjoner. Cubanere flest bruker internett til mail og bevisst informasjonssøking, og i forbindelse med utdanning, sier han.

Forfatteren minner om at det er få som aktivt kan bruke internett til blogging. Bare 25 prosent av Yoanis lesere er cubanske.

- Cuba er cubansk, ikke arabisk, og sammenlikningen er irrelevant. Det mest interessante er at bloggosfæren bryter ned skillet mellom offisielle og uoffisielle medier, avslutter han.

Oscar Espinoza Chepe mener at Cuba vil gå gjennom en endring før eller siden,fordi Cuba har ikke noe annet alternativ. Meningsutveksling må uansett til.

- Dialog og debatt er en helt sentral utviklingsfaktor, sier han til den internasjonale kringkasteren Radio Netherlands Worldwide.