Internett-kabel blir ikke klar

En undersjøisk kabel til Venezuela ble presentert som redningen for internett-tilgang på Cuba. Nå er det ingen som snakker om den lenger.
Mandag, 21 mai, 2012 - 10:58

USA-blokaden har fått skylden for manglende mobilnett og tregt internett på den isolerte øya. I 2011 skulle derimot innstalleringen av en fiberoptisk kabel mellom Jamaica, Venezuela og Cuba koble landet til resten av verden. 

Kabelen skulle øke landets oppkoblingskapasitet 3000 ganger dagens kapasitet. Nå har den ofisielle pressen plutselig sluttet å omtale den.

Hemmelig

Etter flere utsettelser annonserte myndighetene at kabelen skulle stå klar i fjor. Den siste offisielle datoen var juli. Nesten ett år senere er det uvisst hva som har skjedd med oppkoblingen, om kabelen er installert i det hele tatt, og om den er oppe og går.

– For øyeblikket er dette en av landets best bevarte hemmeligheter, nest etter helsetilstanden til Fidel Castro, sier bloggprofilen Yoani Sanchez til Huffington Post.

Andre nyhetsmedier melder om at myndighetene har voktet en “hermetisk stillhet” om kabelens skjebne siden det som skulle vært oppstarten i juli.

– Ingen problemer med kabelen

Nå snakkes det om en korrupsjonssak tilknyttet innstalleringen, heller enn selve kabelen. Selv om det muligens kan være hold i korrupsjonsanklagen, kan det også være at ryktene skal lede oppmerksomheten vekk fra at effektene av innstalleringen lar vente på seg.

– Ingenting er forandret, seks måneder etter vi har koblet oss på undervannskabelen, er dekningen like treg som før, sa bloggeren Roberto González til BBC Mundo i desember.

Selv om Cubas offisielle presse ikke omtaler saken, kunne den offisielle bloggeren Yohandry melde om at det ikke var noe galt med kabelen. Han forklarte derimot ikke hvorfor den ikke fungerte ennå.

BBC mundo skriver at han også unnlot å gi svar på hvorfor flere ledere i prosjektet har blitt anholdt og andre har flyktet fra øya.

Tar tid

Den cubanske ambassaden i Oslo forsikrer om at kabelen ble innstallert i 2011.

Nå jobber teknikerne hardt med å få på plass betingelser for at den kan brukes av alle cubanere i hele landet, dette er typisk for vårt egalitære samfunn. Dette vil selvfølgelig ta noen måneder, skriver Den cubanske ambassade i Oslo i en e-post til Journalen.

Ikke for alle

Selv om kabelen skulle fungere, er det uvisst i hvilken grad den 3000 ganger økte kapasiteten kan komme folket til gode.

Regimet flagget at web-tilgangen skulle benyttes til sosialt bruk ved institusjoner, universiteter og for blant annet leger og journalister, men også muliggjøre tilgang fra flere nettkafeer.

På grunn av rasjonering av tilkoblingssteder tror mange en bedre dekning og kjappere internett bare vil gjelde for de som allerede har tilgang.

– Det vil bli vanskeligere å overbevise befolkningen om at de ikke kan få inn nettsteder som Facebook og gmail hvis man faktisk har en reell tilkobling, skriver Reportere uten grenser.