Utsatt for seksuelle overgrep

Flere kvinnelige journalister og aktivister har blitt utsatt for brutale seksuelle overgrep i Egypt i løpet av 2011. Mona Eltahawy er en av dem.
Fredag, 11 mai, 2012 - 13:53

I november 2011 frarådet Reportere uten grenser redaksjoner å sende kvinnelige journalister til Egypt. Mona Eltahawy, Lara Logan og Caroline Sinz er tre av journalistene som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i landet.

– Egyptisk opprørspoliti slo meg, trakasserte meg seksuelt og anholdt meg i 12 timer, forteller Eltahawy.

Hun ble bortført av militæret. Unnskyldningen var at de skulle beskytte henne mot den hissige mobben i gatene. De befølte henne og brakk begge armene hennes.

Egyptiske Mona Eltahawy arbeidet som journalist i hjemlandet i ti år før hun flyttet til USA. Hun jobber i dag som frilansjournalist. Overgrepet skjedde da hun skulle dekke demonstrasjonene på Tahrir-plassen i forkant av parlamentvalget i november.

– Jeg trodde faktisk ikke at noen kunne slå en kvinne så hardt, forteller Eltahawy.

Se og hør Mona Eltahawy fortelle om seksuell terror i hjemlandet.

Trues til taushet

Mona Eltahawy forteller at militæret lenge har brukt seksuelle overgrep som et middel for å skremme kvinnelige journalister. I 2005 begynte Mubaraks regime å systematisk trakassere kvinner for å bringe dem til taushet, ifølge Eltahawy.

– Når et regime gjør dette er det seksuell terror i mine øyne, forteller hun.

Under den arabiske våren var det mobben og sivilpoliti som stod for den verste trakasseringen. Etter Mubaraks avgang har det imidlertid vært militæret.

Et samfunnsproblem

Seksuelle overgrep rammer ikke bare kvinnelige journalister, men store deler av den kvinnelige befolkningen i Egypt.

– Det er en måte å undertrykke kvinnene i landet på, forteller Eltahawy.

I desember ble “The blue bra girl” et offentlig eksempel på kvinnevolden utøvd av militærregimet. Videoer lastet opp på Youtube viser en avkledd kvinne i en blå BH som blir dratt langs bakken, hoppet på, sparket og slått med batonger.

En undersøkelse gjort av Egyptisk senter for kvinnerettigheter viser at 83 prosent av egyptiske kvinner har blitt utsatt for seksuelle trakassering, mens 62 prosent av mennene i Egypt sier at de har utført seksuell trakassering. 53 prosent av mennene mener at det er kvinnenes egen feil.