Elevene mener ingen av inntaksmodellene er gode nok

Opptaksordningen til videregående skole er en av tingene som kan bli endret etter årets valg. Elevorganisasjonen er misfornøyde med begge potensielle utfall.

Portrettbilde av Martine Svendsen som smiler med en grønn busk
Martine Svendsen (18) er leder i Elevorganisasjonen i Oslo og representerer elever og lærlingers meninger. Foto: Ella Hageberg Wold

I dag har Oslo et karakterbasert opptak til videregående skoler som blir kalt fritt skolevalg. Venstresiden mener denne modellen skaper større forskjeller mellom de ulike skolene i Oslo, og at dette fører til a- og b-skoler. 

De ønsker å erstatte dagens opptaksmodell med en blandingsmodell, eller en «mulighetsmodell» som Arbeiderpartiet (Ap) kaller det. Da vil halvparten av plassene på en skole være karakterbasert, mens de resterende 50 prosent av skoleplassene deles i fem grupper med ulike karakternivå. Elevene med de beste karakterene innen hver gruppe får plass først.

Støtter blandingsmodellen

Portrett av en arbeiderpartierepresentat
Fatema Al-Musawi står på stand for Arbeiderpartiet. Foto: Ella Hagberg Wold

– Målet blir å jevne ut de sosiale forskjellene, og det tror vi at blandingsmodellen kan være et bidrag til, sier styremedlem Fatema Al-Musawi i Alna Arbeiderpartilag til Journalen.

Hun understreker hvor viktig det er med blanding av elever, og hvordan de ressurssterke kan bidra i klasserommet med å løfte opp de ressurssvake. 

Lederne for Unge Venstre og Unge Høyre i Oslo forteller til VårtOslo at den nye opptaksmodellen vil hindre elever i å komme inn på de skolene de ønsker, og at vi derfor bør fortsette med fritt skolevalg slik som dagens ordning er.

Nei takk, ingen av modellene

Martine Svendsen, leder i Elevorganisasjonen i Oslo (EO), forteller at det er en krevende og vanskelig diskusjon om opptaksordningen. 

Hun sier at EO har tatt opp saken om opptaksordningen på tre møter. Første møte endte uten noe vedtak. De ville verken ha karakterbasert opptak eller blandingsmodellen. På neste møte ble det vedtatt at de skulle støtte blandingsmodellen. Da de hadde tredje samling, våren 2023, landet de på at de ikke ønsket noen av modellene. 

Stor forskjell på øst- og vestkanten 

En oversikt fra Oslo kommune over gjennomsnittlige opptak til semesteret 2023/24, viser store forskjeller mellom vest- og østkantskolene. Det er vanskeligst å komme inn på Elvebakken vgs, hvor snittet på studiespesialiserende er 5,6. Nederst på listen finner vi Ulsrud vgs med et snitt på 3. 

– Det som er interessant er at på representantskapsmøtet hvor vi vedtok blandingsmodellen, var majoriteten av de representerte skolene østkantskoler. Da vi ikke kom fram til et vedtak var nesten alle medlemsskolene våre representert. Da vi vedtok å være imot, så var det en god majoritet av vestkant- og sentrumsskoler, forteller Svendsen.

Hun sier videre at det er kjipt å være imot begge forslagene, men at dagens ordning er ikke bra nok. I denne valgkampen har EO prøvd å formidle til politikerne at de ønsker en grundigere prosess i forhold til opptaksordningen.

– Det er ganske synd at valget står på at hvis Eirik Lae Solberg vinner, så blir det karakterbasert, og hvis Raymond Johansen vinner blir det blandingsmodellen. Det blir på en måte avgjort selv om vi har sagt ifra at vi ikke vil. Vi vil at det skal undersøkes enda mer fordi ingen av løsningene er bra nok, sier hun.

Stikkord