Dette tenker partiene på valgdagen

I kveld får vi vite hvem som blir Norges nye statsminister.
Mandag, 11 september, 2017 - 15:17

En lang og intens valgkamp er nå slutt. Over en million nordmenn har forhåndsstemt. Det er ny rekord, skriver Valgdirektoratet på sine hjemmesider. I dag er siste mulighet for å stemme. Om under tolv timer får vi vite hvem som blir Norges nye statsminister. Alt ligger til rette for en spennende kveld. Vi i Journalen har tatt en rask prat med de ulike partiene på valgdagen.

Arbeiderpartiet (Ap)

Arbeiderpartiet er tydelige på at de ønsker en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre. Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Jo Heinum trodde det skulle bli et solid flertall for en ny regjering.

– Dette blir den mest nervepirrende dagen i våre politiske liv. Etter fire år med en Frp og Høyre-regjering trodde vi det skulle være et solid flertall for en ny og mer rettferdig politikk. Men det har vært en absurd valgkamp, og nå er alt helt åpent.

Høyre (H)

Politisk rådgiver og syvende kandidat for Oslo Høyre, Mathilde Tybring Gjedde håper flest mulig stemmer i dag.

– Dette valget kan bli avgjort med noen få stemmer. Vi håper selvfølgelig mange drar til stemmelokalet og stemmer på Høyre og Erna Solberg som statsminister.

Gjedde peker på ulike ting hun mener Høyre har oppnådd under denne stortingsperioden. Nå håper hun Høyre får sitte i fire nye år.

– Pasientene venter kortere for behandling. Mennesker med rus og psykiske helseproblemer får raskere og bedre hjelp. Arbeidsledigheten går ned og optimismen er tilbake. Vi er i riktig retning, men valgdagen avgjør om vi kan fortsette med politikken som virker. Dette blir veldig spennende.

Sosialistisk Venstreparti (SV)

Kommunikasjonssjef i Sosialistisk Venstreparti, Siri Gjørtz er tydelig på at de ønsker et flertall på venstresiden.

– Det ser ut som valgdagen kan bli ekstra spennende i år. Vi håper naturligvis at SV skal gjøre et godt valg, samtidig som det blir flertall på venstresiden. Da vil vi bidra til å felle regjeringen, og så skal vi forhandle med de andre partiene på venstresiden.

Fremskrittspartiet (Frp)

Politisk rådgiver i Fremskrittspartiet, Christofer Pederssen har store forventninger til valgdagen. Han er spesielt fornøyd med partiets resultater under valgkampens meningsmålinger.

– Vi har store forventninger til valgdagen. Man ser på nesten alle målinger at pilene peker oppover, og Fremskrittspartiet ligger stort sett meget stabilt på målingene. Det er likevel viktig at man ikke tar seieren på forskudd. Vi har troen på at folk flest vil ha fire nye år med en borgerlig regjering, og da også med Fremskrittspartiet i regjering.

Pederssen er klinkende klar på at eiendomsskatten må fjernes dersom Frp kommer i regjering.

– Folk flest merker at vi kutter i skatter og avgifter som er til fordel for en stor del av befolkningen. Fremskrittspartiet har vært klinkende klar på at eiendomsskatten må fjernes dersom vi kommer i regjering. Grunnen til dette er at det er en særdeles usosial skatt som rammer alle, uavhengig av inntektsnivå.

Kristelig Folkeparti (KrF)

Informasjonsrådgiver i Kristelig Folkeparti, Hildegunn Bernsen håper partiet får flere nye stortingsrepresentanter.

– KrF er veldig spente på valgdagen. Valgkampen har vist at det er svært usikkert hva valgresultatet blir for alle partiene, også KrF. Meningsmålingene har vært både positive og negative denne valgkampen. Vi håper selvsagt å få beholde alle stortingsrepresentantene vi har i dag, og få flere nye.

Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Leder i Oslo Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt er tydelig på hvilke forventninger Miljøpartiet De Grønne har til valgdagen.
– Vi forventer å bryte sperregrensen og komme inn på Stortinget med en stor, grønn gruppe.

Senterpartiet (Sp)

Medierådgiver i Senterpartiets stortingsgruppe, Lars Vangen håper på en ny regjering som ser hele landet.
– Vi har håpefulle forventninger om en ny regjering som ser hele landet.

Venstre og Rødt har ikke svart på Journalen sine henvendelser. 

Emneord: