Svingende stemning hos Arbeiderpartiet

I ett øyeblikk var det stormende jubel, i neste øyeblikk bet folk negler av bekymring. Se bildeserie fra Arbeiderpartiets valgvake her.
Mandag, 11 september, 2017 - 21:01

Like før klokken 20 mandag kveld strømmer det inn folk i Folkets Hus. De smiler og ler - de er klare for å vinne.

Jubelen står i taket da partileder Jonas Gahr Støre kommer inn i rommet omringet av sikkerhetsvakter og svært ivrige fotografer. Alle vil ha en bit av denne mannen, men han skal opp på scenen for å åpne valgvaken på ordentlig.

- Kjære alle sammen! sier han. Publikum jubler. Støre trekker på smilebåndet og spør “hvordan er stemningen?”. Det enkle spørsmålet etterfølges av enda høyere jubel og heiarop. Det er tydelig at forsamlingen er håpefulle og ved godt mot denne kvelden.

Støre forlater lokalet like etter han har vært på scenen. Det begynner å nærme seg tidspunktet der de første prognosene blir offentliggjort. Klokken viser 20:59, men det er bare ti sekunder igjen. Forsamlingen teller høyt mens de venter, og blir tydelig skuffet. Reaksjonen er et stort sukk etterfulgt fullstendig stillhet. Man kan se mange bekymrede ansiktsuttrykk. Mange diskuterer.

Kun få minuttene senere sprer jubelen seg over salen igjen. Nye tall, bedre tall. En lang periode ser det ut som det snur, men så faller det igjen. I løpet av kvelden ser det likevel ikke ut som forsamlingen som er kommet til Folkets Hus denne kvelden har mistet håpet.

Litt etter midnatt kommer Jonas Gahr Støre tilbake på talerstolen med et alvorlig uttrykk i ansiktet. Han mener nå at slaget er tapt. Forsamlingen er stille, bortsett fra et par stykker som roper ut sin misnøye.

Mot slutten av talen sin sier Støre: - Vi er store blant den neste generasjonen og det gjør meg optimistisk. Mange av ansiktene i salen lysner. Partilederen går av scenen og ut av rommet mens forsamlingen roper “Jonas! Jonas! Jonas” til de ikke kan se ham lenger. Støre er igjen omringet av fotografer og livvakter. Alle vil ha en bit av denne mannen.

 

Emneord: 
Tags: