STORT OPPMØTE: Stortingsplassen var fullpakket til tross for at det var 3 minusgrader mandag kveld. Foto: Andrea Berg

2800 demonstrerte mot innskrenking av abortloven

Demonstrantene mener kvinners rettigheter ikke skal være et forhandlingskort i kampen om regjeringsmakt.
Fredag, 2 november, 2018 - 14:49

Solberg-regjeringen åpnet i forrige uke opp for dialog om å innføre enkelte innskrenkninger på abortloven i et forsøk på å appellere til KrF i de nye regjeringsforhandlingene.

Det er snakk om å forby senabort i tilfeller hvor barnet er sykt og såkalte tvillingaborter, som tilsammen utgjorde 303 av nesten 13000 aborter i 2017. Dette har skapt mye debatt og på mandag ble det arrangsjert demonstrasjon utenfor Stortinget, i protest mot det som blir kalt “Ernas abortfrieri.”

Ifølge tall fra Facebook skal så mye som 2800 demonstranter ha møtt opp på Stortinget på mandag for å vise sin misnøye. Blant dem var 35 tilsluttede organisasjoner, hvor flere var politiske partier på venstresiden, men disse fikk ikke lov til å holde appell.

Arrangørene har dessuten startet ett opprop på Facebook som i skrivende stund har samlet inn 3500 underskrifter.


APPELL: Det ble holdt mange appeller og musikalse innslag under demonstrasjonen. Foto: Andrea Berg

- Ikke et forhandlingskort

Demonstrantene mener at kvinners rettigheter ikke kan brukes som et forhandlingskort, og at det er urettferdig at 300 kvinner skal betale prisen for at Høyre skal få bli sittende i regjering. Jan Breivoll fra fylkesstyret i SV er en av de som mener at dette er uakseptabelt:

- Det er viktig å stå imot alle forøk på ostehøvelkutt på loven. Vi blir innbilt at dette er bare en bitteliten forandring, at det ikke er så farlig. Men hvis en bit av loven er i spill, betyr det i praksis at alle biter av loven er i spill. Det går det ikke an å akseptere for oss.

Demonstrant, Maria Berteig, er enig:

- Det er ingen som syns at abort er lett. Det vet jeg godt, for jeg har gjort det selv. Men i stedet for å innskrenke abortloven, bør man utvide den. 


HJEMMELAGET PLAKAT: Det er min kropp! lyder plakaten til Maria Berteig. Foto: Andrea Berg

Forrige gang det ble holdt så store demonstrasjoner for abortsaken var i 2014, da det ble foreslått å innføre reservasjonsrett mot å ta abort for leger. Demonstrasjonene klarte den gang å bidra til å stanse forslaget og leder for Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, mener det er viktig å minne politikerne om at abort ikke er en rettighet som kan forhandles med i et politisk spill:

- Det er åpenbart viktig i si ifra til politikerne, og særlig statsminister Erna Solberg, om at man rett og slett ikke kødder med kvinners abortrettigheter.


SOM SILD I TØNNE: Det var bare så vidt Stortingsplassen hadde plass til alle demonstrantene. Foto: Andrea Berg

- Et liv er et liv

Andre mente at forslaget fra Erna er et skritt i riktig retning. Søsknene Hanna Engøy og Johannes Nunpau Engøy mener at fosteret er et liv og at såkalt tvillingabort i praksis er å ta livet av friske babyer. Da de hørte om demonstrasjonen, ville de møte opp for å vise sin side av saken:

- Jeg syns det er hyklersk at man snakker om kvinners rettigheter, men man tenker ikke på de ufødte kvinners rettigheter, sier Johannes Nunpau Engøy


ET LIV ER ET LIV: Søsknene lager plakater under demonstrasjonen. Foto: Andrea Berg

Møtte utkledd som “Handmaids”

HBO-serien The Handmaids Tale, basert på Margret Atwoods roman med samme navn, har den siste tiden blitt et viktig symbol på kampen for kvinners rett til kontroll over egen kropp, seksuelle reproduktive helserettigheter. I de store kvinnemarsjene og protestene mot innskrenkning av abort-rettigheter i USA, har kvinner kledd seg som de undertrykte kvinnekarakterene i serien og dette har nå også nådd Norge.

Therese Hovland Langemyr og Melina Edvardsen møtte i den karakteristiske røde drakten med tilhørende kyse og plakat med seriens kanskje mest kjente linje: Nolite te bastardes carborundum (Ikke la drittsekkene ødelegge deg).


UTKLEDD: Kostymer inspirert av The Handmaids Tale har blitt populært i Norge, på Halloween og i demonstrasjon. Foto: Andrea Berg