På Rett Øst i Youngs gate finner du alt fra vanlige herreklær, men også mer alternative klesplagg som korsetter og nagler. Foto: Abdirahman Hassan

Oslos «minste» bruktbutikk har åpnet

Rett Øst ønsker å skille seg ut fra andre bruktbutikker og loppemarkeder ved å tilby alternative og billige klesplagg.
Fredag, 2 november, 2018 - 13:27

Torsdag kveld var det endelig duket for åpningen av butikken Rett Øst som beskrives å være Oslos minste bruktbutikk. Det ble servert Prosecco og makroner til besøkende. Stine Oldetrøen driver butikken sammen med sin mann. Hun forteller at hun har jobbet med klær i tjue år, og tidligere har hun også drevet en nettbutikk.


Butikkeier Stine Oldetrøen forteller at Rett Øst har noe som passer til enhvers smak. Foto: Abdirahman Hassan

– Jeg har drevet med secondhand og vintage i ti år, og tanken om å starte en butikk har vært der lenge, sier hun.

Liten flate

Hun forteller at hun og mannen ble inspirert til å åpne butikken etter å ha vært på ferie i Øst-Europa, hvor også navnet Rett Øst stammer fra. Hun la spesielt merke til at det fantes butikker som hadde små lokaler, men som likevel klarte å drive en ordentlig butikk. 

– Vi så at det var fullt mulig å ha en butikk på en liten flate, og spesielt i Romania hvor hver eneste by hadde flere secondhand butikker enn de hadde av vanlige klesbutikker, forteller hun.

Billige klær

Oldetrøen forteller at de leier lokalene til en lav pris, noe som gjør det mulig å holde prisene på klærne lave. Hun mener butikken er et godt sted å starte i byen. 

– Jeg syns ikke at klær som secondhand og vintage som stort sett er brukt skal være så dyrt, sier hun. 

Hodeskaller og nagler 

Oldetrøen mener at butikken i stor grad skiller seg fra andre bruktbutikker ved at den ligger midt i sentrum. I tillegg så har de et utvalg av alt fra barneklær, herreklær og dameklær men også til de som er litt mer alternative.

– Vi har hodeskaller, nagler, blonder og vi er ikke redd for å ta in skinnskjørt og korsetter, forteller hun.

Et annet element som gjør at butikken skiller seg ut i følge Oldetrøen er at de til forskjell fra andre bruktbutikker tar inn kommisjon og selger brukte klær for privatpersoner. Det gjør at butikken har et stort utvalg av billig klær.

– Privatpersoner kan komme og levere klær og få halvparten av salgssumen tilbake når den blir solgt, sier hun. 

Sikter på å utvide 

Hun forteller at arbeidet med å bygge om butikken ikke har vært lett. Hun har sammen med mannen sin gjort det meste av arbeidet, noe som har ført til at prosessen med å åpne butikken har tatt litt lengre tid. Blant annet kan hun informere om at de ikke er ferdige med fasaden.

– Men det har gått veldig greit og vi har blitt godt tatt i mot av folkene som går forbi og som kommer inn og handler, sier hun.

Foreløpig leier paret lokalet til lånt tid, da bygget som butikken er en del av skal rives. Det innebærer at de får drive butikken ved dagens lokale i to år. Oldetrøen kan likevel forsikre om at de i framtiden ser på muligheter for å utvide.

– Vi tenkte at dette er en fin start til å komme oss i gang med Rett Øst, så får vi sett på større lokaler, avslutter hun.

Kjøper ofte brukt

Blant de som tok turen innom butikken på åpningskvelden var Maria Munter. Hun jobber som kostymør på Operaen og har lenge hatt interesse for vintage og secondhand klær. 

– Jeg kjøper ofte brukt og er veldig opptatt av miljø og kildesortering. Det er et veldig viktig aspekt, sier hun.


Marie Munter har lenge vært interessert i gjenbruk. Hun jobber like ved Rett Øst og ser for seg mange turer innom butikken i framtiden. Foto: Abdirahman Hassan

Under åpningskvelden kjøpte hun et par tilbehør til seg selv.

– Jeg har kjøpt dette beltet som jeg er veldig fornøyd med, forteller hun.

Fornøyd med personlig service 

Hun syns det er gøy at kjeder som Fretex får en konkurrent. Hun mener Rett Øst i stor grad skiller seg fra andre bruktbutikker ved at man får personlig service og hjelp til å velge plagg.

– Noe som er unikt med denne butikken er at du får hjelp og tips til styling og det er absolutt ikke noe du får andre steder, sier Munter. 

Kommer du til å ta mange turer innom?

– Ja absolutt, sikkert flere ganger i uka fordi det er på vei hjem, og jeg elsker secondhand og vintage, og jeg finner alltid noe nytt her, sier hun.