Ønsker å være et verksted kunstnere kan stole på

Siden gjenåpningen den 7. januar har Fellesverkstedet vært fullbooket med folk som ønsker å lage prosjektene sine selv. Javier Barrios er en av kunstnerne som er avhengige av husets maskiner for å få lagd sine silketrykk.
Onsdag, 30 januar, 2019 - 13:47


Javier Barrios er glad for at Fellesverkstedet er åpent igjen. Foto: Cathrine Northug

Etter å ha vært stengt i ett år, har Fellesverkstedet åpnet igjen i nye lokaler. Kunstner Javier Barrios har ventet spent på gjenåpningen.

“Da jeg fikk vite om Fellesverkstedet, tenkte jeg at dette er for godt til å være sant”, forteller Javier Barrios. 

Barrios har mange kolleger i Oslo som sliter med å finne steder å arbeide som ikke er midlertidige. Selv har han ikke råd til å eie maskinene han trenger for å lage silketrykkene sine, og er avhengig av Fellesverkstedet for å kunne lage kunsten sin. Han satt oppe natt til 7. for å booke seg tid på verkstedet, så snart det lot seg gjøre.

En verdensomspennende bevegelse

Verkstedet bygger på et prinsipp om åpen deling av idéer. Verksmester Dyvik, har selv besøkt fellesverksteder i flere land for å lære fra dem. Da han kom tilbake til Oslo, ble han med i det nystartede verkstedet på Grønland.


Verksmester Jens Dyvik (34) i en genser med knapper som er 3D-printet på Fellesverkstedet. Foto: Andrea Berg.

Dyvik syns også det er synd at kunstnere og håndtverkere har så lite forutsigbarhet i Oslo, og det var viktig for ham at Fellesverkstedet skulle eie sitt eget lokale.

“Vi ønsker at man skal kunne stole på Fellesverkstedet”, sier Dyvik. 

Flere rom og maskiner i verkstedet er forsatt under konstruksjon. Blant annet er byggingen av et metallverksted i underetasjen rett rundt hjørnet.