Stokstad Oserud stiller seg kritisk til EAT-rapporten. FOTO: Mathilde Waale

EAT slaktes for kjøttutsagn

EAT Lancet-rapporten har skapt debatt i mediene siden den ble lansert i januar. Den råder folk til å kutte ned kjøtt til én salamiskive om dagen.
Onsdag, 30 januar, 2019 - 12:31

Den 17. januar i år kom rapporten fra Gunnhild Stordalens organisasjon EAT. Rapporten skulle svare på hvordan verden kan redusere klimautslippene som forårsakes av matproduksjon. Dette tilsvarer 30 % av dagens utslipp.

EAT skriver i rapporten at mye av kjøttkonsumet må ned. Kjøtt bør byttes ut med plantebaserte alternativer, for at kostholdet skal bli mer bærekraftig.

Stordalens organisasjon har sagt at man helst ikke skal spise mer enn 14 gram kjøtt hver dag. Dette tilsvarer omtrent en salamiskive.

- Bommer på norske forhold

Lars Halvor Stokstad Oserud er bonde på Ringvold gård, like utenfor Jessheim. Der driver han med melk- og kjøttproduksjon på storfe.

- Rapporten er et godt forsøk på å gjøre noe med klimautfordringene som mange er bekymra for. Men de bommer på norske forhold, sier han.

Han mener at kjøttproduksjon er bærekraftig, så lenge man bruker egnede norske grasarealer.

- Klimautslippet skjer når kjøttet blir langreist, når man drar til Sverige for å handle billig kjøtt. Det skjer ikke når man velger godt norsk kjøtt med fokus på dyrevelferd og bærekraft, sier Stokstad Oserud.

Spørsmål om troverdighet

- Firmaene som ligger bak EAT-rapporten har fokus på industriell matproduksjon. Det gjør jo litt med troverdigheten til rapporten, sier storfebonden.

EATs pressekontakt, Simen Sletsjøe, avviser påstanden.

- EAT Lancet-rapporten er hundre prosent uavhengig. Den er kun finansiert av Wellcome Trust, og har ikke fått midler fra nærnigslivet, skriver han i en mail.

Tim Lang, professor i matpolitikk ved City universitetet i London, svarer på kritikken om troverdigheten bak rapporten.

- Jeg ble ikke ansatt av EAT. Jeg har ikke mottatt betaling for det arbeidet som er gjort i forbindelse med rapporten eller for å være kommissær.


OPPTATT AV DYREVELFERD: Stokstad Oserud er opptatt av god dyrevelferd. FOTO: Mathilde Waale