Filmskaper Anne Haugsgjerd mottok årets stipend fra Sparebankstiftelsen DNB og Oslo Kunstforening. Her med kunstnerisk leder i Oslo Kunstforening Marianne Hultman (til venstre) og juryleder Behzad Farazollahi. Foto: Maria Möhring

40 år med film belønnes

Filmskaper Anne Haugsgjerd stakk av med årets stipend fra Oslo Kunstforening og Sparebankstiftelsen DNB. – Det er vits i å holde på videre, sier 77-åringen.
Lørdag, 27 november, 2021 - 19:18

Denne uken åpnet den årlige stipendutstillingen hos Oslo Kunstforening. Av i alt 15 nominerte kunstnere, var det 77 år gamle Anne Haugsgjerd som mottok stipendet fra kunstforeningen og Sparebankstiftelsen DNB. Etter 40 år i kortfilmens tjeneste, ble hun hedret med 200 000 kroner for arbeidene Tanker om en utstilling (2021), More Woman, More Cry (2021) og Livet på Frogner (1986). 

Haugsgjerd har høstet internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid, og blitt vist på filmfestivaler verden over. I sin begrunnelse trekker juryen fram en unik kombinasjon av fiksjon og virkelighet, humor og skaperangst i Haugsgjerds arbeider. 

Kunstneren uttrykker det slik: 

“Nå som jeg er gammel kan jeg leke meg og ta sjangser. Jeg er ikke lenger noe sexobjekt. Jeg er usynlig. Og til sist, og ganske snart, venter døden. Og da spiller det allikevel ingen rolle. Men tanker om døden skaper også angst når man er ateist. Man lukker øynene for det som kommer, og søker minnene”. 

Utstillingen står til 9. januar 2022. Den omfatter også arbeider av tekstilkunstner Liilian Saksi og en lydinstallasjon av Maia Urstad.  

Se videosaken her: