Koronaviruset er svært smittsomt, og det kommer stadig nye variasjoner. Den nye varianten av viruset, heter Omikron. Illustrasjonsbilde av koronavirusets struktur. Foto: VCU Capital News Service (CC BY-NC 2.0)

Nye tiltak etter utbrudd av virusvariant

Torsdag 2. desember ble det innført lokale smitteverntiltak i Oslo kommune, og i flere kommuner rundt hovedstaden. Det er fordi det ble bekreftet et utbrudd av det nye varianten av koronaviruset, Omikron, i Oslo.
Tirsdag, 7 desember, 2021 - 12:18

Etter at det ble bekreftet fire smittetilfeller av det nye virusmutasjonen Omikron i bydel Frogner i Oslo onsdag denne uken, er det igjen blitt innført strenge smitteverntiltak i Oslo kommune og omegn. 

Gjeninnførte tiltak etter åpning

Torsdagen etter holdt regjeringen en pressekonferanse for å informere om hvilke tiltak som blir innført for utvalgte kommuner. Nå som omikron-mutasjonen er bekreftet funnet i Norge, blir det igjen nødvendig med strengere smitteverntiltak, knappe to og en halv måned etter at Norge åpnet tidligere i høst. Disse tiltakene trer i kraft midnatt til fredag 3. desember, og skal i første omgang gjelde i 14 dager.

Blant tiltakene som blir gjeninnført, skal det bli påbudt å bruke munnbind der det ikke er mulig å holde en meter avstand, som i butikker og på kollektiv transport, samt at det blir en grense på 100 mennesker på private innendørs arrangementer. 

Dette skriver lovdata.no

Smittevern og eksamen

Selv om de gjeninnførte tiltakene er klare, er det likevel noe usikkerhet rundt reglene for mange. Særlig studenter rundt i byen setter spørsmålstegn ved hvordan dette kan påvirke studiehverdagen fremover, spesielt med tanke på eksamen. 

For mange studenter rundt i Oslo, er eksamensperioden allerede godt i gang. Mange er urolige over den nye situasjonen og hva det kan bety for eksamen studentene har før jul.
Studiestedene rundt i Oslo holder elevene oppdatert, og skolene vil i tiden fremover informere og føre åpen dialog angående utføring av eksamen. Så langt holder skolene åpent for eksamen med fysisk oppmøte.

Ida Kristin Halbakken er fysioterapistudent ved OsloMet, og hun er godt i gang med å lese seg opp til eksamen. Hun er ikke bekymret for om de nye tiltakene vil påvirke hennes hverdag frem til eksamen, fordi det allerede var innført at de skulle ha hjemmeeksamen før jul.


Ida Kristin Halbakken er en av mange studenter ved OsloMet som har påbegynt eksamensperioden. Foto: Privat

– Vi hadde heldigvis allerede en planlagt hjemmeeksamen mellom 17.-22. desember. Det kan hende eksamen som er planlagt etter jul kan bli til en eventuell hjemmeeksamen om ikke smittesituasjonen endrer seg, men det ser ikke sånn ut akkurat nå. 

Hun syns OsloMet har vært tydelige på hvilke regler som gjelder eksamen ved hennes studie. 

– Det virker som om eksamenene mine i januar går som normalt, så da satser jeg på at det blir sånn. Men det hadde kanskje likevel vært enklere for meg selv da, med hjemmeeksamen. 

Heller ikke Silje Grinden er særlig bekymret for akkurat dette med eksamen. Dette er fordi studiestedet har sendt ut klare beskjed om hva som skjer ved skolen fremover.
 Hun er student ved linjen Medier og kommunikasjon på Universitet i Oslo på Blindern, og hun forteller at UiO allerede har hatt flere hjemmeeksamener. 


Silje Grinden har allerede hatt en hjemmeeksamen ved Universitet i Oslo. Foto: Privat

– De nye tiltakene påvirker ikke eksamenene mine så mye. Den første eksamen jeg hadde i år var en semesteroppgave, som det er hvert år. Den siste eksamen jeg har, har pleid å være en skoleeksamen, men på grunn av pandemien ble det bestemt før semesteret begynte, at vi skulle ha en 4-timers hjemmeeksamen i stedet.

Videre forteller hun at det virker som om UiO har vært føre-var i år, i tilfelle det kom nye tiltak. 

– Jeg tipper UiO kommer til å håndtere dette med eksamener under restriksjoner veldig fint, som de har gjort under hele pandemien. 

– Frustrerende

Om ikke selve utførelsen av eksamen er til bekymring for noen av jentene, fortelle de likevel at de er urolige for den nye smittesituasjonen og tiltakene som er blitt gjeninnført etter smitteutbruddet.

Grinden forteller at det er tungt at det har kommet nye påbud, etter en lengre pause fra restriksjonene.

– Det er så klart frustrerende, ettersom vi endelig har kunne levd normalt i noen måneder. Jeg er også veldig bekymret for den nye virusmutasjonen, spesielt siden utbruddet har skjedd i byen her jeg bor. Det virker også som at vaksinen ikke beskytter like godt mot den nye varianten, og hvis den samtidig kan føre til alvorlig sykdom, så er det absolutt en situasjon som gjør meg urolig.

Jentene er likevel enige om at det er viktig at det kommer påbud, for å få kontroll på smitten. 

Halbakken sier at hun syns er bra med anbefalinger og påbud for å få ned smitten, ettersom den bare øker. 

– Vi får bare håpe det går fort over.