Galleri Vekta: En sårbar portrettering av nærhet

Hver helg stiller studenter ved Einar Granum ut på Galleri Vekta. Denne helgen stiller tre studenter ut under tittelen "Hadde trøsta mæ sjøl hvis æ kunne", som tar for seg den sårbare og intime kontakten mellom mennesker.
Søndag, 7 november, 2021 - 12:58

Galleri Vekta er Einar Granum Kunstfagskoles visningssted utenfor skolens områder. Hver fredag får studenter ved Einar Granum stille ut og denne helgen er det Julie Pedersen Martinussen, Tuva Hamnes og Ånund Berger sin tur til å stille ut prosjektene sine.

- Det er viktig å ha samarbeid mellom Einar Granum og Oslo Kommune for å kunne ha et lavterskelsted å presentere verkene sine som fersk kunstner. Det kan være vanskelig å slå gjennom som billedkunstner i dag, ettersom man lett møter mye gammeldagse oppfatninger av hva som skal kunne defineres som kunst og ikke, sier Julie Pedersen Martinussen. Senere legger hun til at hun føler mange unge kunstnere har et litt rebelsk behov for å slå hardt mot den gammeldagse kunsten, gjennom å ikke ta sine egne verk så høytidelig. Alt skal ikke være til punkt og prikke.


Alternativ R&B spilles høyt fra DJ-bordet utenfor galleriet. Foto og tekst: Marte Gundersen

Helgens utstilling Hadde trøsta mæ sjøl hvis æ kunne bærer preg av det sårbare ved nærhet blant mennesker, vennskap og kjærlighet.


Hver fredag henger studenter opp nytt kunstverk på Galleri Vekta. Foto og tekst: Marte Gundersen


-Motivasjonen bak disse verkene er å portrettere og representere hva nærhet og trøst betyr for oss, sier Julie Pedersen Martinussen. Foto og tekst: Marte Gundersen

 


Julie Pedersen Martinussen foran selvportrett. Foto og tekst: Marte Gundersen

Behov for å bli trøstet 

- Tittelen på utstillingen er Hadde trøsta mæ sjøl hvis æ kunne. Det er hentet fra en tegning jeg gjorde i slutten av 2019, hvor jeg følte veldig mye på ensomhet og behovet for å få trøst av noen, sier Martinussen. - Motivasjonen bak disse verkene er å portrettere og representere hva nærhet og trøst betyr for oss.

Hun forteller at hun har vokst siden første selvportrett om trøsten i 2019.  - Siden 2019 og første tegning har jeg vokst som menneske og i følelsene mine også. Det nyeste selvportrettet er en slags iterasjon av det, som jeg har valgt å kalle «selvhevdelse». Første tittelen var «æ trøsta mæ sjøl».

 

Appellerende kunst 

Klokken er 18:00 og det florerer av unge mennesker som har dratt for å se åpningen av utstillingen. Oksana Joanna Godlewski er en av menneskene som dukket opp under åpningen.

- Jeg sitter igjen med en følelse av intimitet. Det er nakne mennesker, man ser pupper, penis og alt det som er veldig intimt. Likevel fremstilles det ikke seksuelt, heller rått og fint! Jeg liker godt at man kan relatere til kunsten som henger på veggene, sier Godlewski.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: