TikTok setter ADHD i søkelyset

Kvinner opplever blant annet angst, depresjoner og søvnvansker i mange år før de får diagnosen Attention Deficit Hyperaciticty Disorder (ADHD). Dette skaper ofte en opplevelse av å føle seg annerledes, men TikTok har endret synspunktet for mange.
Mandag, 29 november, 2021 - 10:47

Mens man for inntil få tiår siden trodde at Attention Deficit Hyperactivity Disorde (ADHD) kun rammet guttebarn, vet man nå at et stort antall jenter og kvinner har diagnosen. Mangel på kunnskap om hvordan ADHD arter seg hos jenter og kvinner er en av hovedfaktorene til at det er ukjent i samfunnet og fokuset ligger ofte på gutter og menn. Forskning har kun inkludert unge gutter og menn, noe som gjør at forståelsen av ADHD ofte baseres på hvordan symptomer oppstår hos denne gruppen mennesker. 

For mange unge mennesker har sosiale medier kanalen TikTok vært med på å sette ADHD i søkelyset blant jenter og kvinner. “ADHD TikTok” - også kjent for “ADHDTok” startet med trenden “put a finger down”. Om du relaterte til ADHD symptomene som urolighet, konsentrasjonsvansker med mer, skulle du ta ned en finger. For mange ble dette starten på en utredning av diagnosen. Jo dypere du kommer i “ADHDTok”, jo mer spesifikke symptomer oppstår. 

Bra med ADHD i søkelyset

Anna Beyer Sperstad syns det er viktig å belyse jenter og kvinner med ADHD for å få mer kunnskap om diagnosen. 


Anna B. Sperstad fikk påvist diagnosen i 20-årene. Hun syns det er bra TikTok setter ADHD i søkelyset. Foto: Marte Gundersen

– Selv om jeg ikke er en stor fan av selvdiagnostisering synes jeg søkelyset på akkurat dette er viktig, ettersom det kan bidra til at mennesker får mer kunnskap om diagnosen. Spesielt hvordan den utarter seg hos kvinner, sier Sperstad.  

Selv opplever hun kommentarer som “du kan ikke ha ADHD” ettersom hun opptrer rolig utad. 

– Det er veldig mye stigma rundt diagnosen. Folk tror at man skal være på en spesifikk måte for å ha ADHD. ADHD er en såpass kompleks diagnose at det er ikke alltid like lett å legge merke til. Jeg synes oppmerksomheten rundt ADHD på TikTok er veldig bra, spesielt om det gjør at flere mennesker, spesielt kvinner, tørr å ta turen til legen for utredrning, forteller hun.

Hun avslutter med å si at ADHD er en kompleks diagnose som innebærer mye forskjellige symptomer og plager, noe som kan være vanskelig for folk uten diagnosen å forstå. Gjennom TikTok kan mennesker dermed bli oppmerksom og få større forståelse for diagnosen, og at det handler om mye mer enn rastløshet og oppmerksomhetsproblemer. 

Opplevelsen av å føle seg annerledes

– Det er viktig å vite hvorfor en opplever seg selv som annerledes, hvorfor man strever med ting, dette er også en del av viktig tilrettelegging som folk med ADHD trenger. Det å vite om sine utfordringer og styrker bidrar til et bedre liv og kanskje ta de rette valgene, forteller Fagsjef i ADHD Norge, Nina Holmen. 

Holmen henviser til medlemsbladet til ADHD Norge hvor de skriver at rundt 75% av voksne med ADHD har minst en tilleggslidelse. Vanligst er affektive lidelser, angslidelser, personlighetsforstyrrelser, rusmiddelmisbruk, spiseforstyrrelser og søvnvansker. Risikoen for å utvikle tilleggslidelser og mer alvorlige symptomer på disse øker når ADHD-diagnosen ikke oppdages og behandles. 

Mangel på kunnskap om hvordan ADHD arter seg hos jenter og kvinner


Regine D. Birkeland skulle ønske hun fikk påvist diagnosen tidligere for å lære å kjenne seg selv bedre. Foto: Marte Gundersen

Regine Dalen Birkeland ble selv diagnostisert med ADHD sent i 20-årene og hun kjenner seg igjen i det Nina Holmen forteller om ADHD hos kvinner. 

– Det som er kjipt med å få en ADHD-diagnose sent er at først og fremst går man store deler av livet og føler seg annerledes. Man reagerer ulikt på ting enn det kanskje andre gjør ved at man er mer sensitiv og går generelt rundt og dealer med mange innvendig følelser, uten å ha de rette verktøyene til å håndtere det som skjer oppi hodet, sier Birkeland. 

Hun fortsetter med å fortelle at i tillegg til dette har hun følt på dårlig selvtillit, angst og depresjon.

– For min del ble angsten bare sterke og sterke jo eldre jeg ble, og det var først da jeg skjønte at noe var «galt». Jeg føler nesten en skam når jeg skal fortelle folk jeg har kjent lenge at jeg har ADHD. For mange er det kanskje uventet at jeg har den diagnosen. Nettopp fordi deres assosiasjon med ADHD er gutter som banner og er voldelige allerede fra barneskolen, avslutter Birkeland.