Ny hundelov er på vei, men for flere er det allerede for sent

Ny hundelov er på høring, men mange hunder blir unødvendig avlivet mens vi venter, sier leder i Noah Siri Martinsen. Teddy er en av dem som er i fare for å bli avlivet før den nye loven trer i kraft.
Onsdag, 10 november, 2021 - 23:28


​Joraand Stavåsen er “moren” til Teddy, og sier han er en ufarlig hund. Foto: Privat ​ 

Mennesker over hele landet opplever å få hunden sin avlivet, og mange mener at hundeloven som er i dag har store mangler og feil. Joraand Stavåsen har selv opplevd det alle hundeiere frykter, nemlig at Teddy skal avlives. Eksperter mener Teddy er en trygg hund, men politiet er uenig. Journalen har snakket med Stavåsen, for å få litt innblikk i hvordan det er å stå i en slik situasjon.

– Det er grusomt, det er hjerteskjærende, og det er en fysisk, psykisk og økonomisk påkjenning.

Teddy er en blandingshund av Bichon Friise og Shin Tzu, og han er 7,5 år. Han veier 10kg, og Joraand forteller lenge om hvor fantastisk han er. Hun har også en sønn på 16,5.

– Teddy var alltid med meg i butikken på dagtid, og var som en maskot til fotballaget til sønnen min. Både han og vennene hans elsker han. 

 

– Teddy er ikke en farlig hund, det er mennesker som er farlig mot hunder. 

Teddy ble anmeldt til politet i fjor sommer, etter en hendelse hvor han bet en kvinne i leppa.

– Kvinnen bøyde seg over han når han lå og sov i sofaen mellom hundepasser og fornærmede, og han ble skremt. Han var ikke aggressiv før eller etter hendelsen, slik det står i papirene og kom frem i tingretten. Jeg var selv ikke tilstede under hendelsen, forteller Stavåsen. 

I etterkant av anmeldelsen har flere andre kommet med lignende påstander om Teddy, for eksempel en hendelse der et barn fikk en rift. 

– Teddy lå og sov, og jeg sa at de skulle la Teddy være i fred. Dette hørte de ikke på, og Teddy ble enda en gang skremt. At jeg sa de ikke fikk lov, det kom ikke frem i retten.

Teddy ble hentet av politet i januar, noe som også var en helt forferdelig hendelse ifølge Stavåsen. Han har nå vært på kennel i 10 måneder, og Stavåsen har fått avslått anken til lagmannsretten. 

– Teddy er ikke en farlig hund, det er mennesker som er farlig mot hunder. 

Joraand Stavåsen mener den nye hundeloven må inneholde bedre håndtering av hunder som blir anmeldt til politiet. 

– Det viktigste i den nye hundeloven, er at det må komme fort inn en profesjonell som kan vurdere om hunden er farlig eller ikke, og sakene må gå fortere. Det er psykisk terror, og økomonisk terror. 

Saken har kostet Stavåsen 780 000kr så langt, og hun ville ikke gjort det igjen.

– Det koster så ekstremt mye, både av meg som person, men også økomonisk. Jeg vet ikke om jeg har råd til å fortsette. 

 

Noah er positive til ny hundelov 


Siri Martinsen er glad det kommer ny hundelov, men mener det har tatt for lang tid. Foto: Bente Isefjær / NOAH 

Journalen snakket med Siri Martinsen, leder i Noah, om den nye hundeloven som nå er på vei. 

– Noah har jobbet med å få ny hundelov helt siden den ble vedtatt i 2004. Vi er glade for at den endelig er på vei, men vi synes det har tatt alt for lang tid. Flere hunder har unødvendig dødd siden den tid.

Martinsen mener den viktigste forskjellen er at utrygghetsfølelse er tatt vekk som avlivningsgrunn.

– Man tar nå heller en avgjørelse på generell utrygghet ved hund, og ikke folks følelse på om de liker hunder eller ikke.

Martinsen mener også at det fortsatt er problemer rundt definisjonen angrep, da hunder ofte er i situasjoner hvor de leker, mens menneskene rundt kan ta det som angrep.

– Hvis hunden hopper frem og vil leke, kan fortsatt menneskene rundt å ta dette som angrep, så dette er et problem rundt definisjonen.

Veterinærmedisinsk vurdering skal nå også tas til vurdering i saker. Hvis en hund er skadet og kommer i en situasjon hvor en skader noen fordi den har vondt, skal det nå kunne bli behandlet istedenfor avlivet. Martinsen mener også man burde gå enda klarere på definisjonene på flere av lovene, da den fortsatt kan misforstås og mistolkes.

 

– Jeg er stygt redd for at Teddy blir avlivet


Det har kommet frem i senere tid at Teddy har hatt tannproblemer, og flere tenner har blitt trekt. Foto: Privat

I saken om Teddy har det også kommet frem at han har hatt tannproblemer, og har vært hos veterinær flere ganger under kenneloppholdet. Dette er noe som kunne ha blitt tatt med i vurderingen til retten, hvis den nye hundeloven hadde vært på plass tidsnok. 

Journalen spør Stavåsen om veien videre nå. Hun forteller da at det føles ut som alt håp er ute. Penger er brukt opp og energibanken er tom, og hvilke flere valg har man egentlig, da de høyere makter har bestemt seg?

– Jeg er stygt redd for at Teddy blir avlivet. Når staten har bestemt seg, så har de bestemt seg. Det er mange som har sagt til meg at du ikke må finne på å gå mot staten, saken ender nok der hvis ikke det skjer et mirakel.