Verden kom hjem til Oslo World

Ayom rundet av årets program for et fullsatt Victoria. Festivalsjefen skryter av publikum som er tilbake etter gjenåpningen.
Mandag, 8 november, 2021 - 15:26

Søndag kveld spilte Ayom for første gang i Norge. Bandet består av musikere fra Angola, Brasil, Hellas og Italia og har gitt ut én cd under ledelse av sanger og slagverker Jabu Morales. Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen er imponert over hvor mange som fant veien denne kvelden.

– Det har vært fantastisk besøkt, virkelig, jeg er helt overveldet. Og sånn har det vært på alle konsertene, på store og små scener, stappfullt over alt, forteller hun.

Oslo World har hatt et av sine beste år, og Stølen tror publikum er sulteforet på impulser utenfra.

– Oslo er en internasjonal by, med mange tilflyttere og mange som har pleid å reise mye rundt i verden. Jeg tror vi har vært heldige med timingen som presenterer et internasjonalt program så raskt etter gjenåpningen, og at det har vært med å bygge hype rundt årets utgave. Så har vi også hatt et veldig bra program i år, og publikum følger med og vil ha maks utbytte av både kjent og ukjent.

Internasjonalt publikum

I publikum sitter Charlotte Fredriksson, som har kommet ens ærend fra Stockholm for å høre konserten i kveld.

– Jeg har studert i Brasil og spilt Maracatu med Jabu der. Brasiliansk kultur er herlig, forteller Fredriksson.

Nå spiller hun i et nytt band i Stockholm, som henter Jabu Morales fra Barcelona for å holde kurs.

– Hun er vår mester, vår gudinne!

Ved siden av henne sitter Adelian Nicacio Barbosa. Hun har pleid å gå på Oslo World, og har allerede vært på et par konserter i høst.

– Det er nydelig å få gå på konsert igjen. Jeg er fra Brasil selv og kjenner igjen swingen, rytmen som varmer kroppen og får blodet til å sirkulere bedre, ler hun.


Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen beskriver en krevende planlegging, men er overveldet over publikumsoppmøtet. Johannes L. F. Sunde

Krevende regler

Festivalsjef Stølen er lettet over at festivalen lot seg gjennomføre.

– Årets festival er planlagt med artister bosatt i Europa, men det har likevel vært veldig mye usikkerhet, særlig knyttet til gjenåpningen i Oslo.

Hun forteller om en krevende planleggingsprosess der man ikke har visst hva som kunne gjennomføres når, og frustrasjon over særnorske regler som ikke aksepterer vaksinepass fra land utenfor Europa.

– Det er ganske absurd at man kan sende vaksiner ut av Europa, men at de som får dem ikke slipper inn i Norge etterpå.