Daglig leder i Oslo vinterpark/skimore Oslo Espen Bengston står foran anlegget. – I natt var det 2-3 minus her, men det var for kort. Tre fire dager så gønner vi på også åpner anlegget. Det er kulde som er nøkkelen, sier han. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Snart er det vinter på Tryvann

Mange gleder seg til sesongstart i bakkene på Tryvann. Selv om det er snø, er det enda ikke kaldt nok for å starte snøproduksjonen. – Det skal flere dager til med minusgrader før vi kan åpne de første bakkene, sier daglig leder, Espen Bengston.
Onsdag, 10 november, 2021 - 09:32

Journalen har besøkt Oslo vinterpark for å finne ut av årets nyheter og klargjøring av drift til vinteren. Her har vi snakket med de som forbereder seg til vinteren med snøproduksjon, og åpning av anlegget. Daglig leder Espen Bengston strever med klimaforandringene, der disse gir mer uforutsigbarhet.

– Kuldevinduene kommer i litt kortere perioder enn det de gjorde for ti-femten år siden, i hvert fall før jul. Det er litt vanskelig å finne et mønster, men vi ser kortere kuldeperioder. Vi står klare nå, sier Bengston

– Hvis vi får fire kuldedøgn med fire minus klarer vi å åpne noen traseer og noen heiser, sier Bengston.


Snøsjef Andy Taylor var ute for å gjøre snøkanonene klare til snøproduksjon. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

– Det var nesten kaldt nok i dag tidlig, sier Taylor.

Uforutsigbart vær

Tror du klima har hatt påvirkning de siste årene?

– Tidligere har det vært forutsigbart med vind fra nord, som er en stor fordel for at det skal bli kaldt. Nå kommer ofte vinden fra syd og inn fra fjorden. Denne er mer rå, med høyere luftfuktighet. Nå blåser det ofte mer, og dette kan gjøre at produsert snø blåser inn i skogen isteden for å bli liggende i bakken. Det er nok endringer i været, sier Bengston.

Journalen har tidligere snakket med storbrukeren av anlegget. Freeski-konkurransegruppen til idrettslaget Heming er blant de som trener mye i alpinanlegget.

– Vi er i Tryvann og Wyller nesten hver ukedag. Det er stort sett konkurranser og samlinger i helgene, så er i vi i Tryvann mandag til torsdag, sier trener Stevje Sandlie.  


På mandag var det snø på toppen av Tryvann. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Kjelkeutleie i Korketrekkeren

Nytt i år på Tryvann, er at Oslo vinterpark/Skimore Oslo tar over kjelkeakingen i Korketrekkeren på Frognerseteren. Korketrekkeren, ofte omtalt som «korken», er en av Oslos største akebakker. Korketrekkeren starter på Frognerseteren, er to kilometer lang og ender opp ved Midtstuen. Her kan man ta T-banen opp til Frognerseteren igjen. Akebakken ble anlagt tidlig på 1900-tallet.


Espen Bengston med maskoten Snowy. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

– Det vi tilbyr er utlån til medlemmer av kjelker gjennom det som tidligere var skiservice kjelkeutleie. Der kan man komme for å hente ut en kjelke. Dette er en virksomhet som har etablert seg over mange år, og som vi nå har overtatt. Det er blant annet Tomm Murstad Jr og Øivind Karlsen som har drevet med det, sier Bengston.

I 1964 startet Tomm Murstad Jr skiutleie og skiverksted sammen med faren sin Tomm Murstad. De siste 50 årene har Murstad leid ut kjelker til Korketrekkeren.

– Aking har lang tradisjon her i Oslo. For oss er dette en naturlig utvidelse av det å være Skimore-medlem, sier Bengston

Utfordringer med vedlikehold

Snøfattige vintre har ofte ført til kort sesong i korketrekkeren. I motsetning til alpinbakkene i anlegget har ikke Korketrekkeren snøproduksjon, og er avhengig av mye naturlig snø.

Hvem tar seg av vedlikehold i Korketrekkeren?

– Det er jeg litt spent på. Det har jo vært en liten utfordring at korketrekkeren er avhengig av natursnø. Det har vært opp til politisk hold å sikre at korketrekkeren har snø, og da ved hjelp av snøproduksjon. Det vil si at man enten investerer i ett snøproduksjonsanlegg eller at man kjører snø fra andre steder, og legger nedover. Som for eksempel fra et deponi med måket snø, sier Bengston.