FLOKE arrangerte et julemarked med juleverksted. Foto: Nikoline Bruvik

En grønnere jul

FLOKE-markedet setter fokus på gjenbruk, hjemmelaget kunst og å hjelpe frem nye små-bedrifter. Nå har julegavehandelen startet, og det merkes en økning av interesse for brukte gaver.
Mandag, 29 november, 2021 - 10:48

Nå nærmer det seg desember, og julehandelen har startet. FLOKE-markedet er en av flere markeder i Oslo som arrangerer bruktmarked og er blitt et sted for flere å vise frem hjemmelaget håndtverk. Her håndplukker de ut små bedrifter og privatpersoner som får stille frem saker og ting, som andre kan få nyte godt av. 


Sara Tonning selger både smykker, armbånd og vesker. Alt lager hun helt selv. Foto: Nikoline Bruvik

En av de som stilte frem hjemmelagde smykker og vesker er Sara Tonning. Hun fokuserer selv på å bruke mest mulig restestoffer til veskene, og redesigner gamle smykker til nye.

Hjemmelagde gaver

Hva er dine tanker om en grønnere jul?

– Jeg tenker at det er veldig viktig og noe vi må ha større fokus på. Å handle brukt eller gi hjemmelagde gaver er veldig fint, og viktig, mener Tonning.


Sara Tonning håper på at noen av salgene vil ende opp som julegaver. Foto: Nikoline Bruvik

Jennifer Kristiansen mener at å gi hjemmelagde gaver ikke bare er en god gjerning for miljøet, men også at det er veldig fint å kunne tenke på at det er brukt mye tid og arbeid på det. Hun driver selv på med keramikk og lager blant annet skåler og krus som hun stiller frem på marked som FLOKE.


Jennifer Kristiansen mener prisen gjenspeiler hvor mye tid og energi som brukes på å lage varene. Foto: Nikoline Bruvik

– Hjemmelagde ting er ofte litt dyrere enn det du får kjøpt på Nille. Prisen gjenspeiler også hvor mye tid og krefter som blir brukt på hver unike artikkel. Men den høye prisen tror jeg hjelper til med at folk bruker det over lengre tid, for du vil gjerne ikke kaste noe du har brukt mye penger på, sier hun.

 Ikke som klær du finner på Zara 

Ved inngangsdøren blir du ønsket velkommen av to unge damer. Søstrene Sahara og Shuvasa.


Sahara og Shuvasa er glade for at flere interesserer seg for markeder. Foto: Nikoline Bruvik

De har meldt seg som frivillige for å hjelpe til å holde markedet gående.

– Vi syntes det er viktig å hjelpe til, og så er det jo veldig kjekt å føle at du er med å gjøre en liten forskjell, sier Shuvasa Thapa.

– For det er jo de små tingene som teller, legger søsteren Sahara til.

De to søstrene føler sterkt for gjenbruk og miljøvennlige løsninger. Shuvasa poengterer at hun har sluttet helt å kjøpe nytt, og at alt hun har på seg er kjøpt brukt. Hun legger også til at sjarmen med marked et de små skattene du finner om du leter godt nok.

– Det er ikke som klær du kan finne på Zara, sier hun med et smil.

De er veldig glade for at å kjøpe brukt og at markedsmiljøet er blitt så populært som det er bltt. De påpeker at det kommer flere og flere for hvert marked som holdes, og de håper at å avholde marked i juletiden vil gjøre til at flere åpner opp for muligheten til å kjøpe grønnere julegaver.

 

Emneord: