– Ikke tenk på hva andre sier hvis du vil bli kunster, gå etter din egen drøm, mener kunstner og tatovør Ruben MacLean. Foto: Emily Aida Ceesay

Tatovør med egen kunstutstilling

Fredag kveld åpnet utstillingen BLODTUSJ&KNIVEN til vernissage i Storgata 9.
Lørdag, 27 november, 2021 - 00:30

Ruben MacLean også kjent som @maclean.ttt på Instagram holdt sin andre kunstutstilling i år. Sammen med Elias Jacobsen(eeplemost_) og Kristoffer Scheie(scheie) stilte de ut det mange mener var en konstrastful utstilling. 

Ruben har tatovert i snart 11 år og driver tatoveringstedet Studio4 med to andre. Han har en bakgrunn i tegning og maling, men han har tegnet så lenge han kan huske.

Ingen inspirasjon

– Jeg tror man blir inspirert av å skape. Jeg pleier ikke å vente på inspirasjon, jeg starter et sted så kommer den garantert, mener han.


Ruben MacLean føler han gjorde et kunstnerisk gjennombrudd med dette maleriet. Foto: Emily Aida Ceesay 

– Hva vil du formidle med denne utstillingen?

–  Når jeg maler er det en liten escape fra min hverdag, som tatovør skal alt være så perfekt som mulig. Jeg jobber da for noen andre som skal bli fornøyd med det jeg gjør, mens når jeg maler så kan jeg bare male og slippe meg fri, sier MacLean.

 Han forteller videre at det ikke er farlig om han bommer, for da kan han bare hviske det bort eller male over det. Det er altså en slags motreaksjon til det han driver med hver dag. 

– Jeg maler fordi jeg må skape, så det jeg vil formidle med maleriene er at alle kan male. Hvis du begynner å male er du en kunstner, det skal ikke så mye til. Å male handler om følelser, man skal ikke bruke hjernen, sier han.


Bananene i bildet trakk oppmerskomheten til mange av de besøkende. Foto: Emily Aida Ceesay 

Alltid støttet hverandre

Rubens mor Ingrid MacLean var også på utstillingen. Hun forteller at hun ikke ble overrasket over at han ble kunstner.

– Han har alltid hatt det i seg. Han har lenge likt å male, lage ting og vise frem dette, sier hun. 

Hun var også enig med han når det kom til det med å bli tatovør.

– Jeg har alltid sagt at han må velge det han liker og finne ut av hva han vil selv. Jeg er glad for at han fant veien selv uten å bli påvirket av meg eller noen andre, sier hun.

Med en gang de ble enige fikk Ruben øve seg på moren sin, dette resulterte i en haug med blomster på ryggen hennes.


Favorittbilde til Ingrid MacLean er sønnen sitt portrett. Foto: Emily Aida Ceesay 

– Hva synes du om utstillingen hans?

– Jeg er utrolig stolt over at han har oppfylt alle drømmene sine. Han har vært en kunstner siden han var liten for å si det sånn. Rommet hans var fylt med cartoons, maling og sakser, og man kunne så vidt se gulvet, ler hun.

Skiller seg ut


Cecilie Edvardsen og Luna Nordhagen mener dette er favoritt maleriet i Maclean sin side av utstillingen. Foto: Emily Aida Ceesay 

–  Hva synes dere om utstillingen?

–  Det er utrolig kult å se såpass mange kontraster i denne utstillingen. Når jeg har vært på utstillinger før så er det mye likt, som gjør at det ikke er enkelt å legge merke til de forskjellige maleriene, sier Nordhagen.

Edvardsen nikker seg enig. Hun mener at man får en bedre oversikt på denne måten.

– Hvorfor er dette favoritten fra MacLean?

– Det er uttryksfullt og det griper deg på en måte, som får deg til å bli stående, mener  Edvardsen.

– Han bruker forloveden sin som “view” og man ser godt at det ligner, for alt er bra proporsjonert. Jeg føler alle lagene og teksturene i bildet er innbydende, fortsetter Nordhagen.


Dette er Ruben MacLean sin første utstilling med Atelier. Foto: Emily Aida Ceesay 

Velg det som gjør deg glad

Ingrid MacLean sitt råd til foreldre som ikke liker tanken på at barna deres skal bli kunstner eller tatovør, er å tenke seg om igjen.  

– Jeg tror foreldre bør være mer åpne og la barna sine oppfylle sine egne drømmer. Man må alltid huske at det er barnet ditt sitt liv, og at det de velger er noe de skal gjøre hele livet, avslutter Ingrid Maclean.