Et annerledes julemarked

Julen nærmer seg og Oslo fylles med julemarkeder av ulikt slag. På SALT vil Oslossupermarked gi deg en helhetsopplevelse.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 12:08

Oslossupermarked er blant de mange aktørene som fyller Oslo med julemarkeder i førjulstiden. I år arrangerer de marked på SALT hvor de tilbyr alt fra kjente juletradisjoner til foredrag om livet under havet. I tillegg kan besøkende ta seg en tur i badstu mellom slagene. 


Her henger kulturarprogramet for den første markedshelgen. Foto: Hannah Tørres

Nye oppdagelser

Hanna von Bergen, en av initiativtagerne bak markedet, forteller at de arrangerer tre helger med julemarked før jul med ca. 30 ulike markedsaktører hver helg. Helgene er satt sammen slik at det skal være god variasjon hver helg. Aktørene er lokale håndverkere, kunstnere, smykkedesignere, illustratører og matleverandører. Men i tillegg til selgere av diverse potensielle julegaver kan besøkende også få med seg konserter, julefilm og andre  kulturelle innslag. 

- Vi ønsker å skape en helhetsopplevelse. At det å gå på et marked kan være en mulighet til å finne julegaver som er unike, hvor du også støtter opp om lokale aktører. Men i tillegg et sted for sosialisering og kulturopplevelser. I tillegg til at man kan ta badstu her, forteller Hanna.

Hun forteller videre at hun tror folk går på julemarked for å bli overrasket og oppdage ting man ikke visste fantes.

- Det er det jeg synes er så fantastisk med julemarked. Hvis du går i en butikk eller på et kjøpestenter så vet du gjerne hva de har. Mens når du går på julemarked så møter du de som lager det de selger. Du møter keramikeren, du møter designeren, du møter smykkedesigneren, du møter illustratøren. Og du kan slå av en prat om det de lager.  

Oslossupermarked har arrangert julemarked andre steder i byen flere år tidligere, men i fjor var hele markedet digitalt. I år har de fått støtte fra Oslo kommune gjennom ordningen restart Oslo, en tiskuddsordning for økt handel og byliv etter koronarestriksjonene. 


Hanna von Bergen er en av initiativtagerne til julemarkedet på SALT. Foto: Hannah Tørres

Artig for ungene

En av aktørene du kan møte på julemarkedet på SALT er “Lei en biolog”, en formidlingstjeneste som tilbyr ulike former for undervisning om biologifaget. Denne novemberhelgen er de tilstede for å fortelle nysgjerrige besøkende om hva som rører seg i vannet rett under bryggen på SALT. Biologene har med seg et akvarium som de har fylt med ting og tang de har dratt opp fra vannet. Funnene spenner fra sjøstjerner til gamle colabokser. 


Akvariet på SALT vekket stor interesse hos barna. Foto: Hannah Tørres

Benedikte Pryneid Hansen og datteren Laura er blant dem som har tatt turen til et julemarked den siste helgen i november. De synes julemarkedet på SALT er både annerledes og hyggelig. Bededikte forteller at markedet er artig for ungene og at datteren hennes har fått holde en sjøstjerne som biologene har hentet opp fra fjorden utenfor SALT. 

- Det er godt å være her i stedet for på Black Friday, forteller Benedikte.  


Benedikte Pryneid Hansen og datteren Laura. Foto: Hannah Tørres