Ida Karlson, Meghana Kamineni, Laura Seeger, Isabelle Auby og Lene Gödde krever en klimahandling her og nå. Foto: Emily Aida Ceesay

– Klimakrisen er et science fiction-scenario for mange

Lørdag formiddag samlet unge seg på Eidsvolls plass for å demonstrere mot klimapolitikken.
Lørdag, 6 november, 2021 - 19:43

I kjølevannet av det nylige klimatoppmøtet COP26 i Glascow, samlet unge og miljøorganisasjoner seg for å demonstrere og kreve en sterkere politikk mot klimakrisen. Arrangørene bak demonstrasjonen var blant annet Fremtiden i våre henders studentlag i Oslo, Natur og Ungdom og miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire. 

Norge ble på toppmøtet kåret til “dagens fossil” av Climate Action Network, fordi de mener Norge vil utvikle olje- og gassproduksjonen, samtidig som de driver lobbyvirksomet. Leder Isabelle Auby i FIVH Oslo studentlag er enig i dette.

– Det er velfortjent, når vi prøver å markedsføre oss som en veldig klimavennlig nasjon. Vi har relevant høye mål, men det er ikke nok med kuttene. I tillegg nekter vi å stoppe letingen etter olje, og det er derfor vi har fått denne prisen.


Oslos studentlagsleder Isabelle Auby, i Fremtiden i våre hender, er den første til å holde appell for de som har møtt opp. Foto: Emily Aida Ceesay 

Hun legger til at Norge driver med lobbyvirksomhet både på toppmøtet og i det internasjonale. Det er av den grunn helt på sin plass at landet fikk denne prisen.

Science fiction eller virkelighet?


Miljøaktivist Silvan Loher, mener Jonas Gahr Støre sin oppførsel i Glasgow var pinlig. Foto: Emily Aida Ceesay

– Hvorfor demonstrerer du i dag?

– Jeg er her, fordi det er viktig at Norge tar ansvar, mener demonstrant Silvan Loher.

Loher er komponist, men har i dag tatt på seg rollen som demonstrant. Han forteller videre at han er skuffa, men ikke overrasket over hvordan Norge stiller seg til klimakrisen.

– Jeg opplever at mange ser på klima-og naturkrisen som en slags science fiction scenario en gang i fremtiden. Man ser nå at det har blitt populært å late som man er opptatt av dette temaet, fortsetter han.

Extinction Rebellion tar over demonstrasjonen


Extinction Rebellion sine flagg dukket opp under demonstrasjonen. Foto: Emily Aida Ceesay

Extinction Rebellion Norway deltok, også, for å vise sin støtte. Etter demonstrasjonen på Eidsvolls plass tok de turen videre opp til operaen. De tiltrakk seg mye oppmerksomhet fra både unge og voksne.


Extinction Rebellion Norway demonstrerer mot utryddelse. Foto: Emily Aida Ceesay 

Handling sier mer enn ord

Anna Sørensen (21) er også med på dagens demonstrasjon. De og andre organisasjoner bestemmer seg for å følge etter Extinction Rebellion Norway. Sørensen mener det er viktig at man viser regjeringen og verden at folk vil ha forandring, det hjelper ikke å sitte stille.

– Klimatoppmøtet blir viktigere hvis de faktisk hører på hva folk rundt omkring i verden sier. Forhåpentligvis forstår lederne at vi trenger forandring, hvis ikke er det ikke noe håp for fremtiden, mener Sørensen.

Det holder ikke at topplederne holder et møtet, men at de gjør forandringer som bringer resultater.


Anna Sørensen (21) og vennina dro til Operahuset i Oslo med Extinction Rebellion og andre organisasjoner. Foto: Emily Aida Ceesay 

Ikke gi deg

Oppfordringen til Isabelle Auby er å ikke gi opp.

– Vi må bare fortsette å kjempe for at politkerne skal ta oss på alvor, og håpe at vi ikke bare blir hørt, men at det faktisk blir politikk ut av kravene våre, avslutter Auby.

Emneord: