Max James Næss og Ida Mollan på plass i studioet sitt. Foto: Simone Holen Sønstrød

Vil satse fullt på kunsten

CUTESHITKIDS begynte å lage kunst i pappas garasje. I dag har de eget studio i Oslo.
Mandag, 8 november, 2021 - 10:39

Max James Næss (23) og Ida Mollan (23) har siden forholdet startet laget kunst sammen. Alt fra bilder, lys og skulpturer til dukker. De har allerede hatt et klessamarbeid med YME Universe, og stått for dekorasjon av en ny bar på Telegrafen. Nå planlegger de å si opp deltidsjobbene sine etter nyttår slik at de kan satse fullt på merkevaren deres. 

– Vi er her nesten hver dag. Max hadde en kompis som driver på andre siden av bygget, og tipset oss om dette rommet som egentlig skulle rives, forteller Mollan. 

Paret begynte først å lage ulike kunstverk i garasjen til Max sin far. Men i dag har de eget studio i Oslo sentrum, omringet av musikkstudioer og andre kreative mennesker. 


Ida Mollan med et nytt prosjekt hvor hun limer glasskår på bokstaver. Foto: Simone Holen Sønstrød 

 

Syntes det var vanskelig å utforme personlige budskap 

Kunstnerparet bruker mye farger i arbeidet sitt. De er barnslige, morsomme og representerer på mange måter livene deres. Noe som blant annet vises gjennom to faste karakterer. 


De to karakterene som dukker. Foto: Simone Holen Sønstrød 

– Jeg hadde et stort ønske om å uttrykke meg selv, men slet med å utforme personlige budskap. Derfor kom jeg opp med disse to karakterene, som går igjen i flere av kunstverkene våre, forteller Næss.

Begge to har alltid hatt et stort ønske om å uttrykke seg selv, og utforme ideer. Mens de reiste rundt i Asia på backpackertur, planla de derfor å lage kunst framfor å gå tilbake til skolebenken. 

– Kunst har alltid vært en greie jeg har hatt lyst til å prøve. Egentlig skulle jeg begynne å studere, men hvis jeg noen gang skulle få teste det ut, så måtte det bli da. 

 

Videre forteller Næss at han startet å jobbe med en utstilling etter hjemkomsten, og Mollan hjalp han hele veien. Derfor bestemte de seg for å jobbe sammen, og CUTESHITKIDS ble en realitet. 

 

En perfekt kombinasjon


Max James Næss jobber med et nytt bilde. Kjøperne er alt fra unge mennesker til godt voksne.
     Foto: Simone H. Sønstrød 


I studio har de flere skilt med navnet CUTESHITKIDS.
        Foto: Simone H. Sønstrød

– Jeg syns det er litt morsomt. Alle ser på drittunger som noe negativt, men man kan være søt også. Det er den perfekte kombinasjonen, forteller Mollan. 

Navnet CUTESHITKIDS gjenspeiler på mange måter de to kunstnerne, og de har funnet flere forklaringer underveis. En gammel mann fortalte dessuten Næss om sine tanker rundt det. 

– Han snakket om at det er gjort forskning på kreativitet. At man finner den reneste formen for det hos barn. Og jeg syns det er viktig å beholde nettopp det barnslige, forteller Max. 

Mye av tiden deres går til å finne ideer. Noe som ofte kommer fra tidligere opplevelser de har hatt i livet, eller fantasifulle drømmer. Et av bildene i studio er basert på sistnevnte. 


Her svever Max og Ida fra hverandre i et grønt univers. Foto: Simone H. Sønstrød 

 

– Jeg hadde en syk drøm. Før vi la oss til å sove, hadde jeg og Ida en samtale om hvordan man kan finne hverandre etter døden. Samtidig som jeg så på mange videoer om universet på YouTube. Etter jeg sovnet ble det en del av drømmene mine. Jeg lette etter Ida, men fant henne aldri. Og det er nettopp dette bildet representerer, forklarer Næss. 

 

 

 

 

 

Vil lage stor, offentlig kunst 


CUTESHITKIDS-duoen bruker mange timer i studio på å finne ideer og gjennomføre dem. Nå håper de at dette kan bli fulltidsjobben deres. Foto: Simone H. Sønstrød 

I dag lever de begge av kunsten, men er også avhengige av en liten deltidsjobb ved siden av. I februar 2022, er imidlertid planen å kunne si opp disse. 

– Vi har mange mål. Det viktigste er å ekspandere, og ha økonomien til å kunne gjennomføre alt vi vil, sier Næss. 

De nevner alt fra kunstutstilling i Tokyo, til tegneserier. Men noe som skiller seg ekstra ut, er store installasjoner. Nå prøver de blant annet å få lagd en skulptur i hjemkommunen, Kolbotn. 

– De bruker masse penger på offentlig kunst, men går alltid for de kjente kunstnerne som allerede gjør det bra. Hvorfor kan de ikke investere i unge nykommere? Stiller Mollan seg spørrende. 

Hva som ender opp med å bli CUTESHITKIDS sin neste store suksess, gjenstår å se. 

Tags: