Raymond Johansen vil ikke innføre munnbindpåbud selv om omikron-varianten kanskje allerede er i Norge. Foto: Thorleif Moe Bratval

Innfører ikke munnbindpåbud i Oslo

Tirsdag kl 17.30 holdt byrådsleder Raymond Johansen pressekonferanse for å orientere om nye korontatiltak i kommunen. Munnbindpåbud var ikke et av dem.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 20:59

Den siste tiden har det vært et økende smittetrykk i Oslo. Forrige uke hadde vi smitterekord på ukesinvå og i går blei det satt dagsrekord. Det var derfor knyttet stor spenning til Oslo byrådets pressekoferanse som blei annonsert tirsdag. Med seg hadde Raymod Johansen helsebyråd Robert Steen og byråd for oppvekst og kunnskap
Sunniva Holmås Eidsvol.

Mange hadde nok kanskje forventa at vi igjen skulle få et munnbindpåbud i Oslo der hvor man ikke kan holde én meters avstand, men slik blei det altså ikke.

Øker beredskapsinvået

Johansen annonserte imidlertid nye tiltak. Oslo hever beredskapsnivået til nivå tre, som altså er det høyeste nivået. I det ligger det blant annet at det settes sentral kriseledelse i Oslo kommune, for å sikre effektiv informasjonsdeling, felles situasjonsforståelse og koordinering. Det vil også settes et helt spesielt fokus på hvordan folk beveger seg i byen, særlig i bydeler med mye smitte. I tillegg til dette er Johansen tydelig på at vaksineringen er det viktigste tiltaket, og veien ut av pandemien. 

– Vi har fullt trykk på vaksineringa. Den siste tida har vaksineringa med tredje dose vært vår hovedprioritet, det har gitt resultater. Nesten 60 prosent av de over 65 år i Oslo har nå fått sitt tredje stikk, sier han.

Etter planen skal alle i Oslo over 65 ha fått tilbud om dose tre innen jul, og alle over 18 innen mars.

Forsvarer fravær av munnbindpåbud

Johansen forsvarer at Oslo ikke innfører munnbindpåbud nå, og sier at anbefalingene er tilstrekkelige for øyeblikket. Både Johansen og Steen er opptatt av at vi ikke bare må se på smittetallene og heller rette fokuset mot innleggelsene. Steen understreker at anbefalingene fra nasjonale myndigheter om munnbindpåbud forutsetter at det er stort press på helsetjenestene i tillegg til høyt smittetrykk.

– Det er derfor vi er så opptatt av presset på helsetjenestene, som vi ikke opplever som så stort nå som tidligere, sier Steen.

Byrådene er imidlertid ikke fremmede for at et munnbindpåbud kan innføres og vurderer dette fortløpende.

– Vi overvåker nå munnbindbruken, og dersom en anbefaling ikke er nok vil vi løpende vurdere å innføre et påbud.