Oslo Lufthavn har ikke noe problem med å holde seg isfritt med bergvarme. Foto: Privat

Sparer millioner på bergvarme

Strømpriser har vært i fokus lenge, og mange klager på at prisene stiger. Nå kan løsningen være her, dersom du ønsker at regningen skal bli litt mindre.
Torsdag, 25 november, 2021 - 13:48


Under disse boligblokkene er det borret brønner flere hundre meter ned i bakken. Foto: Ina Engebrethsen

I Bjerkedalen borettslag har de spart millioner, ved å bytte fra fjernvarme til bergvarme. Borettslaget har borret 35 hull, 300 meter ned i bakken. Dette har gjort at felleskostnadene kan beholdes for alle beboerne. 

Journalen har snakket med styreleder Hans Alfred Thorsø som anbefaler dette varmt, og at forbruket og kostnadene har gått drastisk ned siden de byttet til bergvarme. 

– Kanskje det neste blir solceller på alle takene, sier Thorsø optimistisk. 

Hva er bergvarme?

Bergvarme er solenergi lagret dypt nede i bakken, i havbunnen eller under plenen din. Med denne typen fornybar energi senker du energikostnadene dine med opptil 80 prosent og skaper det perfekte inneklimaet – samtidig som du gjør miljøet en tjeneste. 

Effektivt 

Dersom du bytter til bergvarme i ditt private hjem, er det mulig å spare inn det du ville brukt på en varmepumpe innen 8-10 år. Med andre ord er bergvarme en mye mer effektiv måte å varme opp huset ditt på enn å bruke kun strøm til dette. Varmen produseres der du bor og uten utslipp. 

– Varmen ligger rett under føttene våre, sier Thor Erik Musæus, daglig leder i GTML, til Journalen. 

Musæus jobber til vanlig med litt større prosjekter, som for eksempel på Oslo Lufthavn, der bergvarme brukes til å holde betongen på flyplassens motortestområde fritt for is om vinteren. 


Daglig leder Thor Erik Musæus har mange utviklingsprosjekter. Foto: Privat

 

 

 

 

Emneord: