TRAUMATISERT: Shirin Victoria Antaki forteller at hun kvier seg for å dra på byen etter hendelsen. Foto: Privat

Flere utsatt for voldtektsdopet GHB

Etter gjenåpning har flere medieprofiler gått ut med sin historie om å ha blitt dopet ned på byen. En av disse er Shirin Victoria Antaki (20).
Torsdag, 11 november, 2021 - 20:38

I en  rapport fra Politiets seksjon for narkotikaanalyse for første halvdel av 2021 står det følgende: Det er beslaglagt ca. 82 liter GHB og 50 liter GBL (forstadiet til GHB, journ.anm.) fordelt på 253 beslag første halvår. Det er litt færre beslag og litt større mengder enn i fjor.

Shirin Victoria Antaki (20) gikk selv ut med beskjeden på sine sosiale medier, og har også vært i kontakt med NRK. Hun opplevde hendelsen som svært skremmende og traumatisk.

Hun forteller til Journalen at hun kun hadde drukket to glass vin i et bursdagsselskap før de skulle videre.

– Etter å ha kommet til utestedet tok det kort tid før jeg fikk helt «blackout». Jeg husker ikke at jeg har drukket noe der inne, men jeg har sett bilder av at jeg har drikke i hendene fra utestedet.

Shirin forteller videre at hun ikke vet hvordan hun fikk tak i drinkene. Hun har blitt fortalt i ettertid at hun gikk fra å ha høy energi til å bli helt slapp. Det var en nær venninne av henne som la merke til at noe var galt.

– Hun sa at hun ikke kjente meg igjen, og hun er vant til å se meg full. Hun hjalp meg med å komme meg ut, fordi jeg ikke klarte å gå selv. En venn av meg kom heldigvis og hjalp meg og fikk meg bort derfra.

Likevel føltes det ikke trygt for Antaki, og formen ble dårligere og dårligere.

– Jeg klarte ikke å bevege meg da jeg satt utenfor utestedet. Jeg spøy ned hele taxien og jeg var så dårlig at jeg ikke klarte å komme meg til legevakten.

Hun understreker at hun aldri før har opplevd slike mengder med oppkast, og forteller at dette fortsatte til sent dagen etter. Da hun ett døgn senere kom seg til legevakten fikk hun beskjed av legen at det var høy sannsynlighet for at hun var blitt dopet ned med GHB.

– Basert på symptomene mine var de sikre på at jeg hadde fått i meg GHB, men det kunne ikke påvises fordi det hadde gått for lang tid.

I et  faktadokument fra Oslo Universitetssykehus står det at effektene av GHB allerede merkes 15–30 minutter etter inntaket, og at både effekten av og stoffet i seg selv opphører innen 2-5 timer.


POPULÆRT UTESTED: Det var på utestedet Nox på Solli Plass den ubehagelige opplevelsen fant sted. Foto: Maria Moen Nordli

Ikke noe nytt

Morten Haukeland har lang erfaring fra vekterbransjen, i tillegg til flere år i oslopolitiets utelivsseksjon.

– Det er klart at det har vært en økning av dopingtilfeller nå på grunn av gjenåpningen.

Haukeland forteller at å blande GHB i andres dinker ikke er et nytt fenomen, og mener at trenden ikke er økende. På spørsmål om det derimot kan tenkes at enkelte mennesker er ekstra utagerende nå etter å ha vært «innestengt» i Coronapandemien, svarer han at det er sannsynlig at dette har en sammenheng.

– Hvis man snakker om det som en reaksjon i etterkant av pandemien, så er det fullt mulig.

Videre kan han fortelle at både vekter- og restaurantbransjen er svært opptatt av problematikken og alltid har jobbet hardt for å forebygge slike hendelser.

– Det er i alles interesse at det er trygt å ferdes på byen.

Tags: