Extinction Rebellion demonstrerte utenfor operaen. Foto: Sofia Klepsvik

– Det er slutt på fine ord og tomme løfter

Lørdag formiddag hadde aksjonistene fra Extinction Rebellion et budskap til norske myndigheter
Mandag, 8 november, 2021 - 16:31

Lørdag formiddag hadde Extinction Rebellions lokallag i Oslo en aksjon utenfor hovedinngangen på Operaen. Aksjonen er del av en global kampanje av COP 26- relaterte aksjoner utført av Extinction Rebellion i mange land denne lørdagen. I en pressemelding forklarer organisasjonen at budskapet er at de følger med på norske politikere på klimakonferansen COP 26 i Glasgow og krever dype kutt i CO2- utslippene. 

–  Når våre politikere og verdens kapitalister nå sitter i samtaler og spiller for galleriet er det avgjørende at klimabevegelsen nekter å la dem komme med flere tomme ord, sier en av appellantene, Susanne Lone (28) fra Oslo.

Aksjonistene gjør narr av norske politikere

Et titalls aksjonister gikk gjennom Oslo sentrum til Operaen, der de slapp flere store bannere med slagord på utsiden av bygget. Et at bannerne som hang fra Operahuset hadde slagordene “COP 26 Hva gjør Norge?”, et annet hadde “Norsk olje dreper”. Aksjonistene holdt appeller, danset og spilte gateteater. I gateteateret utenfor Operaen lekte “politikerne” med barneleker, tøyser og gjør alt annet enn å ta klimakrisen på alvor. Når ungdom og journalister sjekker hva de holder på med, skynder de seg til plassene sine rundt bordet for å se ut som de jobber hardt med klima- og naturkrisen. Gjennom hele teaterstykket gjentar politikerne ordene “krise!”, “kjempe krise!”.

–  Det er slutt på at dere slipper unna med fine ord og tomme løfter. Vi ser rett gjennom dere og det vi ser tåler ikke dagens lys, sier Susanne Lone.