Sherpaene i Kristiansund jobber hardt sammen. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Ny tursti bygges av sherpaer i Kristiansund

Kvernberget tilltrekker seg mange turglade. Nå bygges det en trapp, for å gjøre område enda mer tilgjengelig for folk.
Torsdag, 25 november, 2021 - 13:35


Kvernberget. Kristiansunds mest populære topptur. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Turen til toppen av Kvernberget er ikke den tyngste turen i verden, kun 204 meter over havet og har derfor i alle år vært lett tilgjengelig for de fleste innbyggerne, men ikke for alle.

- Mange eldre og bevegelseshemmede har problemer med å benytte seg av den mye brukte stien opp til toppen. Det kreves litt klatring og god balanse når man skal forsere myr, og glatte berg. Sier Gunnar Grimstad i foreningen Kvernberget Opp.


Gjengen fra Kvernberget Opp beundrer det flotte arbeidet gjort av Sherpaene. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Gjengen i Kvernberget Opp har ved hjelp av gode sponsorer greid å samle inn 7 millioner til prosjektet, som har vært en drøm for foreningen i mange år.

- En trapp opp til toppen og ned igjen vil lette ankomsten for mange sier Kjetil Løbersli. For eksempel vil det være mange flere eldre som nå kan komme seg opp til toppen.

Det er firmaet Stigbyggjaren fra Sogn som har fått oppgaven med å bygge steintrappa. Firmaet har ansatt sherpaer fra Nepal for å ta seg av byggingen. Sherpane er spesialister på denne typen steintrapper og har lang erfaring med slikt. De har utviklet en helt spesiell teknikk ved bruk av spett for å flytte steinene.


Med riktig teknikk går det raskt å få steinene på plass. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Steinene er fløyet opp med helikopter og lagt utover i terrenget. Sherpaenes tilpasser så steinene og plaserer de i flotte trappetrinn.

- Stien skal gå fra parkeringsplassen opp til toppen og så en sløyfe ned langs ryggen av Kvernberget før den går ned mot parkeringsplassen igjen, sier Gunnar Grimstad.


Byens befolkning er nysgjerrige på byggingen av steintrappen som nå er kommet godt i gang. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Sherpaene skal nå jobbe med dette prosjektet fram til 1. desember. Da blir det hjemreise til Nepal og pause i stibyggingen i Kristiansund. Arbeidet starter opp igjen til våren når været blir varmere. Forhåpentligvis blir de halvveis ferdige med trappa opp til toppen før de reiser hjem.


Ngawang Karsang er sherpa fra Nepal. Han har vært på toppen av Mount Everest tre ganger. Nå er han med denne gjengen som bygger steintrapper i Norge. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

- Til sommeren regner vi med å ha en helt ny og flott trapp helt opp til toppen som byen befolkning kan benytte seg av, sier Gunnar Grimstad.

Gutta i Kvernberget opp er veldig fornøyd med fremdriften og hvor flott det blir seende ut og gleder seg stort til trappa kan tas i bruk.

 

Emneord: