Her på Operaen i Oslo ble konserten søndagskveld spilt foran stort og flott publikum på Scene to. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen.

Unge lovende pianister

Søndag kveld møttes åtte unge pianister til festkonsert på Scene 2 i Operaen. Senter for talentutviklings festkonsert ble en stor suksess. De unge talentene framførte forskjellige solisttykker fra pianolitteraturen.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 17:00

Senter for talentutvikling har siden 2019 drevet et nasjonalt talenttiltak for pianister, og 12 unge lovende musikere har deltatt i dette programmet siden den gang. Denne helgen fikk ungdommene kyndig veiledning fra pianistene Gunilla Süssmann og Siggurd Slåttebrekk.

Stor utvikling

Under søndagens konsert i Operaen var det Pianist og mentor Gunilla Süssmann som var konferansier. Hun fortalte litt om hvordan det har vært for hennne å følge utviklingen til de unge pianistene og hvordan de har jobbet. 

– For meg som har fått lov til å følge utviklingen til de som nå er eldst, så har det vært sterkt å se hvordan de har utviklet seg, sa Gunilla.

– Vi vet jo at en stor del av prosessen i det å utvikle seg selv som utøver på aller øverste nivå, ligger i det arbeidet man legger inn selv, i egen øving og det å få veiledning til å utvikle talenter og sin individuelle sterke stemme, fortalte Gunnilla. 


Gunilla Süssmann var konferansier under søndagens konsert Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

– det å få komme hit å møte jevnaldrende pianister er ganske godt og inspirerende

Under selve konserten ble ungdommene akkompagnert av pianistene Julie Yuqing Ye og Håvard Ringsevjen. Fem av de åtte ungdomene som spiller denne kvelden har vært med siden start, og de tre andre er nye som ble tatt opp tidligere i år. Journalen har snakket med to av de unge talentene. Sebastian Svenøy og Eirik Stave. 

Eirik Stave på 16 år kan fortelle at at det å ha en plass å gå til hvor flere gjevnaldrene har samme hobby er veldig kjekt. 

– Det er veldig kjekt, fordi jeg kommer fra Ørsta og der er det egentlig ingen andre på mitt nivå, og veldig lite piano-miljø. Så det å få komme hit å møte jevnaldrende pianister er ganske godt og inspirerende, forteller Eirik.

Sebastian Svenøy 17 forteller om hardt arbeid og hvor han hentet inspirasjon fra for å ha kunne nåd dit han er i dag.

– Jeg syntes jo først at det var gøy å spille, men det var jo ikke alltid det var like gøy å øve. Mamma og pappa visste at dette var noe jeg var veldig glad i, så de tvang meg til å øve. Noe som jeg er veldig glad for at de gjorde, sier Sebastian. 


Sebastian Svenøy 17 og Eirik Stave 16 er to unge og ivrige pianister Foto: Jonas Fagereng Jacobsen