– Et svakt statssystem hindrer journalistene i å grave

Statsapparatet i Guatemala beskytter ikke journalistene. Derfor tør ikke journalister å stille kritiske spørsmål, mener statsviter Steven Levitsky.
Mandag, 23 mai, 2011 - 14:05


– Det står ikke bra til med pressefriheten i Guatemala i dag, men forholdene er bedre nå enn før. Guatemala har en brutal historie hvor journalister har blitt truet, presset, bortført og drept. Det var staten selv, og hæren, som stod bak, forteller Steven Levitsky, professor i statsvitenskap ved Harvard University.

Siden 1992 har 17 journalister blitt drept i Guatemala. Les mer om det her.

Levitsky poengterer at guatemalanske journalister også i dag blir utrettmessig behandlet, men i mye mindre grad enn tidligere.

–  Det er andre farer i dag, men faren er fortsatt der. Sammen med Mexico er Guatemala et av de farligste landene i Latin-Amerika å være journalist i, forteller professoren.


Hør Steven Levitsky fortelle om den manglende pressefriheten i Guatemala

Et svakt statssystem

Levitskys spesialfelt er politikk i Latin-Amerika, med fokus på politiske regimer og regimeendringer, partier og partiendringer, i tillegg til svake institusjoner. Professoren mener at et svakt statssystem er hovedproblemet i Guatemala.

– Staten er for svak til å beskytte journalistene. Landet har ikke et velfungerende rettssystem. På papiret eksisterer det et godt lovverk, men dette blir ikke fulgt i praksis.

Levitsky tror mangelen på et velfungerende statsapparat er grunnen til at guatemalanske journalister ikke tør å drive med en undersøkende og kritisk journalistikk.

Vanskelig å være kritisk

– Når journalister føler seg truet, og det gjør ofte journalister i Guatemala, er det vanskelig å være kritisk til systemet og drive med gravende journalistikk.

Det blir laget noe kritisk journalistikk, men det er mye mindre av det her enn i demokratiske stater der staten beskytter innbyggerne rettslig.

Langdryg prosess

Til høsten skal det avholdes valg i Guatemala. Det er mange partier i landet og partisystemet er konkurransedyktig, noe som er viktig for demokratiske partisystemer.

Levitsky tror derimot ikke at statsinstitusjonene vil bli styrket med det første, uansett hva som blir utfallet av valget.

– Det er ikke et problem som kan løses på ett år, eller i løpet av én presidentperiode. Det er en prosess som vil ta flere tiår.

Guatemala er et godt eksempel på hvor vanskelig det er å få demokratiet til å fungere når statsapparatet ikke fungerer, sier Levitsky.

 

Hør Steven Levitsky fortelle om den politiske situasjonen i Guatemala