Utsatt for flere drapsforsøk

Henrik Hovland arbeidet som journalist og forfatter i Guatemala under borgerkrigen. Ved flere anledninger ble han forsøkt drept.
Mandag, 23 mai, 2011 - 14:05


– Folk var forsiktige med det de skrev, minnes Henrik Hovland.

Journalen møter ham for å snakke om hans tid som journalist og forfatter i Guatemala. Henrik Hovland bodde i landet under deler av borgerkrigen, både på slutten av 1980-tallet og på begynnelsen av 90-tallet.

Derfra skrev han blant annet artikler for Aftenposten, og dokumentarboken «På hemmelige stier i Guatemala og Mellom-Amerika». Hovland beskriver en tid fylt med grov vold, der også journalistene var i faresonen.

Paramilitære grupperinger

– I de første fasene av borgerkrigen var det en rekke paramilitære grupperinger i Guatemala. Flere av dem med tilknytning til hæren og den militære etteretningstjenesten.

I disse gruppene var det folk som handlet på eget initiativ, og som kunne finne på å ta livet av folk. Noen ganger for eget forgodtbefinnende, sier Hovland.

Var du noen gang i situasjoner der du fryktet for ditt eget liv?

– Det var jo en risiko. Ved flere anledninger var det folk som forsøkte å ta meg ut.

Ta deg ut?

– Ja, altså skyte meg da. Men som regel var det ikke noe personlig i det. Det var mer at jeg oppholdt meg med den ene eller den andre siden under en strid, sier Hovland uanfektet.

Han opplevde også en gang å bli skutt etter med raketter.




– Myndighetene var fraværende

Som journalist opplevde Hovland sjelden å få problemer på grunn av det han skrev om. Likevel ble han ved flere anledninger anholdt, mistenkt for å være spion for en av partene under borgerkrigen. Han mener imidlertid at situasjonen var langt verre for de lokale journalistene.

– De guatemalanske journalistene turte ikke å reise ut på bygda i særlig grad, for det var farlig. Problemet under borgerkrigen var at myndighetene var fraværende, spesielt på landsbygda. Og Guatemala er fortsatt en svak rettsstat.

Hvis du som journalist skriver kritisk om noen, og de svarer med å brenne ned huset ditt, så har du ikke så veldig mye beskyttelse.

Sølv eller bly

– La oss si at noen ser at du har begynt å skrive om organisert kriminalitet. Noen kommer hjem til deg, mens du står der med barna dine, og sier: “Her har du 5000 dollar. Det er en gave. Og her er pistolen min. Så kan du velge. Vil du ha 5000 dollar for å slutte å skrive om det her, eller vil du ha litt bly?” Dette er vanlig – sølv eller bly.