Uttøver selvsensur for å unngå å bli drept

Siden 1992 har 17 journalister blitt drept i Guatemala, ifølge tall fra Committee to Protect Journalists (CPJ).
Mandag, 23 mai, 2011 - 14:04


Oscar De León er journalist for den guatemalanske tv-kanalen Guatevisión. Hans hverdag består av daglige drapstrusler via sms og telefon. Den 29. januar i år ble Oscar forsøkt drept. Journalisten var på vei hjem sammen med familien sin da bilen deres ble beskutt.

- Ingen ble skadet i angrepet, og det var bare en av kulene som traff bilen, sier Oscar til CPJ.

Dette angrepet skjedde etter at han begynte å undersøke korrupsjonsanklager mot Manuel Adolfo Blanco, politisjef i Guatemalas nest største by Quetzaltenango. Ifølge CPJ har Oscar fått trusler både mot seg selv og familien.

17 journalister drept

Oscars eksempel er ikke det enestående. De løpet av de siste 19 årene har 17 journalister blitt drept i Guatemala, i følge CPJ. Av disse er fem drept fordi de var journalister. Motivet for de andre 12 drapene er ubekreftet. De to siste drapene skjedde i 2009. De derpte var journalistene Marco Antonio Estrada og Rolando Santiz.

Stener Ekern, forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter, peker på landets høye drapsrate for å forklare tallene.

– Alle i Guatemala vet at det er en fare for å bli drept dersom man blir innblandet i noe. Denne frykten angår ikke journalistene spesielt, sier han.

Drapsraten i Guatemala er på verdenstoppen, og måler nesten 50 per 100.000 innbyggere, i følge tall fra The Economist.

Sensur fra eiere

En av grunnene til at det ikke har vært noen drap de siste to årene, er at guatemalanske aviser i større grad blir pålagt sensur fra eieren av mediet. Journalist Luis Ángel Sas i Plaza Pública  forteller til Journalen at mange kritiske saker aldri blir publisert.

–  Det er en form for selvsensur i redaksjonene. Veldig mange skriver kritiske saker, men disse blir ikke publisert. Det finnes klare grenser for hva eierne til mediet vil ut med. Det er en form for korrupsjon der eierne verner om sine kontakter. I Plaza Pública får jeg skrive det jeg vil fordi vi er en uavhengig nettavis, sier han.

Tidligere jobbet Sas i den nasjonale avisen El Periódico. Den gangen skrev han flere kritiske saker om blant annet sukkerproduksjon og adopsjon av mayabarn. Disse sakene ble “slaktet” i redaksjonen, og ble aldri trykket.

- Det handler om at eieren av avisen vil beskytte sine kontakter, sier han.

Penger er makt

Det er ingen journalister som sitter fengslet i Guatemala nå. Det har heller ingen gjort de siste to årene. Stener Ekern mener noe av grunnen til dette er penger.

– Du kommer i fengsel hvis du ikke har kontakter, eller muligheter til å betale rettsvesenet. Journalistene kommer ofte fra middelklassen, og jeg vil tro at de derfor har bedre forutsetninger til å betale seg ut, sier han.

Pressefrihetsindeks

Den internasjonale organisasjonen Reportere uten grenser har utarbeidet en pressefrihetsindeks for å måle lands pressefrihet på en skala fra 0-150 der null er land med størst pressefrihet. På denne skalaen har Reportere uten grenser i 2007 gitt Guatemala en indeks på 33. Til sammenligning har landene med størst pressefrihet, Island og Norge, en indeks på 0,75. Landet som kommer dårligst ut på skalaen er Eritrea, som har en indeks på 114,75. Les mer om pressefrihetsindeksen på Globalis.