Ingunn Sjøgreen har ikke opplevd at det har skjedd store endringer etter valg. Foto: Kaja Glende

– Hvis man ikke stemmer er det ingen grunn til å klage

Utenfor valglokalet ved Oslo Katedralskole har Journalen møtt fire velgere som har forskjellige forventninger til årets valg.
Mandag, 11 september, 2023 - 20:29

Det er like før valgresultatene blir avslørt. Spenningen er til å ta og føle på utenfor valglokalet ved Oslo Katedralskole.


Sander Jacobsen var åpen om hvem han skulle stemme på. Foto: Kaja Glende

Velgere i alle aldersgrupper passerer inn og ut etter å ha stemt. Enkelte av disse har noen ledige minutter til å svare på spørsmålene Journalen lurer på. 

– Hvorfor er det viktig for deg å stemme? 

– Jeg vil bruke stemmeretten min for å være med å påvirke, men også for demokratiet.

Det forteller Sander Jacobsen (23) som legger til at han er en Høyremann. Ved kommunevalget valgte han likevel å gå for Miljøpartiet De Grønne (MDG). 

Jacobsen har store forventninger til at valgresultatene bringer med et skifte. I tillegg håper han på nye strategier og potensielt en ny leder.

– MDG tror jeg kan gjøre mange positive endringer. De har sterke meninger og kan bidra mer her i Oslo på miljøfronten. Det føler jeg er viktig å tenke på under årets valg, legger han til. 

Stemmer for første gang

– Det er viktig for meg å stemme for å kunne oppleve at jeg deltar i demokratiet. 


Kristina Sandgren Furberg er opprinnelig fra Sverige. Foto Kaja Glende

Kristina Sandgren Furberg (66) flyttet til Oslo for ni år siden og har ikke stemt i kommunevalget før nå. Furberg håper på at hun blir fornøyd med valgresultatene når det kommer til partiet hun har gitt stemmen sin til. 

– Hvorfor ble det viktig for deg å stemme akkurat i år? 

– Tidligere har jeg følt på at jeg rett og slett ikke har hatt nok informasjon til å skulle stemme. I år har jeg snakket mye om valget med familien min. Både mannen og sønnen min har stemt, derfor ville jeg også bruke stemmeretten min, svarer Furberg.

Hun legger til lattermildt at det er uaktuelt å skulle være noe dårligere enn familien når det kommer til stemmegivning.

Opplever en trend


Jonas Feiring følte seg klar til å gå inn å stemme. Foto: Kaja Glende 

– Jeg tenker at det alltid er viktig å stemme, det er den muligheten man får til å påvirke. Om du ikke skal bli politiker da, det gidder ikke jeg i hvert fall, ler Jonas Feiring (47).

Han tror det blir et tett løp mellom byrådet som sitter i Oslo nå, og hvilke partier som ender opp med flest mandater i byrådet etter valgresultatene.

– Valget i år synes jeg blir veldig spennende. Det siste jeg hørte er at det hele kan bli avgjort med noen få 100 stemmer, sier Feiring.

Resultatene fra skolevalget i år har også vært et sentralt tema etter det ble offentliggjort. Det har overrasket mange, Feiring var en av dem.

Om skolevalgresultatet vil ha noen form for innvirkning ved kommune- og fylkestingsvalget er usikkert, men Feiring mener det kan peke mot en ny trend blant unge gutter som føler på marginalisering.

– Det de blir fortalt av Jordan Peterson for tiden tror jeg mange av de potensielle unge velgerne, da spesielt guttene, kan høre på når det kommer til om de skal stemme eller ikke. 

Peterson er en kontroversiell kanadisk psykolog og samfunnsdebattant, som blant annet er kjent for å uttale seg om kjønnsroller. Budskapet hans er ofte rettet mot unge menn og oppfordrer de til å ta mer plass i samfunnet.

Ser ingen endring


Ingunn Sjøgreen hadde nettopp kommet fra nattvakt for å stemme. Foto: Kaja Glende

– Når man stemmer får man vært med på å si sin mening og bestemme noe. Hvis man ikke stemmer er det ingen grunn til å skulle klage, sier Ingunn Sjøgreen.

Hun har ikke store forventninger til valgresultatet i år. Sjøgreen innrømmer at hun ikke har sett spesielt store endringer etter tidligere valg. På grunnlag av det vurderte hun å ikke stemme i år.

– Det blir mye likt og mange av de samme politikerne som går igjen, legger Sjøgreen til. 

Men Sjøgreen, som er tidligere journalist, understreker at det er viktig å stille opp for å gjøre sin samfunnsplikt.

 

Emneord: