– Folk er livredde

– Alle jeg har snakket med, mener situasjonen for medier og menneskerettigheter i Hviterussland er verre enn noensinne, sier NRK-journalist Jan Espen Kruse.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:03


Utenriksmedarbeideren laget tv-reportasjen “Fryktens nye hjemland” etter terroraksjonen i Minsk i april i år.

– De jeg snakket med, sa at situasjonen nå er mer alvorlig enn noen gang på de nesten 17 årene Lukasjenko har styrt Hviterussland, sier Jan Espen Kruse til Journalen.

Han forteller at president Lukasjenko har strammet jerngrepet om befolkningen. Nylig har presidenten uttalt at opposisjonelle og andre som “sprer løgner”, vil bli fengslet.

– Folk er livredde, sier Kruse.

Jan  Espen Kruse. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.

Frykt

Kruse besøkte Hviterussland i februar og snakket da med journalister og opposisjonelle. Under terroraksjonen var han ikke i Minsk, men han intervjuet en opposisjonell via Skype.

Kruse forteller at det ikke var lett til å få folk til å stille opp i reportasjen, av frykt for hva som kunne skje.

Ifølge Kruse gjorde valget 19. desember 2010 situasjonen enda verre.

– Det som skjedde 19. desember, denne kjempedemonstrasjen i Minsk, skremte Lukasjenko og regimet hans. Der var man helt på nippet til å miste kontrollen. Politiet slo svært hardt ned på demonstrantene.

Demonstrasjon 19. desember 2010. Foto: baj.by

– Jeg fikk bilder fra opposisjonen som de selv hadde tatt den kvelden, og som viser den voldsomme brutaliteten fra politiet, hvor de slår løs på mennesker så blodet renner.

Rundt 700 mennesker skal ha blitt arrestert. Flere journalister ble satt i fengsel, anklaget for å ha vært med på å starte opptøyene.

Kruse intervjuet unge mennesker som nettopp hadde sluppet ut fra fengsel.

– De hadde rundt to uker lange fengselsdommer. De ble ikke utsatt for vold, men det var en sterk opplevelse. Særlig kvinnene ble utsatt for kroppsundersøkelser som de opplevde som veldig ydmykende. Og det var vel nettopp det som var poenget – at det skulle være ydmykende.

KGB overvåker opposisjonelle   

Opposisjonelle og uavhengige journalister er klar over at de kan bli eller er overvåket av det hemmelige politiet KGB, og frykten for å bli ransaket eller arrestert er der hele tiden.

Kruse sier han selv var redd da han skulle reise ut av landet.

Sammenligner med Stalins metoder

Kruse forteller at regimet tar i bruk enda sterkere metoder enn arrestasjoner og ransakelser.

– Lukasjenko har sørget for at noen mennesker forsvinner. Ikke et stort antall, men signaleffekten er veldig sterk. Hvis et regime er villig til å ta livet av noen få mennesker, så kan det være villig til å ta livet av mange mennesker.

Mennesker Kruse snakket med i Hviterussland, sammenligner Lukasjenko og regimets metoder med Stalin.

– Det viser at regimet er villig til å bruke de mest utspekulerte, voldsomme og grusomme metoder mot opposisjonen. Situasjonen har bare blitt verre.

Kruse understreker at mens Stalin tok livet av millioner av egen befolkning, gjør ikke Lukasjenko det samme. Det er metodene som kan sammenlignes.

– Må det et regimeskifte til for å endre dagens situasjon?

– Ja. Jeg tror ikke det blir noen bedring i Hviterussland før Lukasjenkos regime er fjernet. Problemet med diktatorer av den typen er jo at de ikke går frivillig. De vet utmerket godt at det øyeblikket de går av, risikerer de å bli stilt for retten for maktmisbruk, korrupsjon, for hva som helst, av et nytt regime som kommer, sier Kruse.

Han mener Lukasjenko klorer seg fast så lenge han klarer.

– Det er derfor han er villig til å bruke vold mot egen befolkning. Han er villig til å trikse med valgtall, gjøre hva som helst, fordi han vet at neste stoppested kan være fengsel.  

– Diktator med støtte i folket

NRK-journalisten sier vi ikke må glemme at Lukasjenko har stor oppslutning hos folket, spesielt på landsbygda.

– Jeg har vært ute og snakket med folk, og de sier at “vi får vår pensjon, vi får vår lønning, det er orden, det er ikke noen kriminalitet”. Det er en rekke positive sider også ved et autoritært styre. En viss orden har det vært i Hviterussland, og den stabiliteten er nok for mange hviterussere.

 

Kruse er forundret over at vi ikke har sett et folkeopprør i Hviterussland.