Vil stenge uavhengige aviser

Myndigheter vil tvangsnedlegge de uavhengige hviterussiske avisene Narodnaja Volja og Nasja Niva, som det siste året har skrevet flere kritiske artikler om president Aleksander Lukasjenko.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:07


Rettsaken mot avisa Nasja Niva startet onsdag 11. mai i Hviterusslands økonomiske høyesterett, men ble utsatt på ubestemt tid. Avisa Narodnaja Voljas fremtid skal også avgjøres i nærmeste fremtid, ifølge det hviterussiske journalistlaget BAJ.

Avisene mottok offisielle advarsler fra det hviterussiske informasjonsdepartementet etter flere kritiske artikler i kjølvannet av opptøyene som fulgte presidentvalget 19. desember i fjor. President Alexander Lukasjenko vant med nesten 80 prosent av stemmene, men har i ettertid blitt beskyldt for valgfusk av opposisjonen.

Nasja Niva skal også ha mottatt advarsler for å ha laget stoff om den Lukasjenko-kritiske dokumentarfilmen “Gudfaren”, melder den hviterussiske nyhetssiden Naviny.

Dekket terrorangrepet

Den 11. april dekket avisene terrorangrepet på T-banen i Minsk. Da fikk de igjen advarsler fra det hviterussiske informasjonsdepartementet, som nå tok saken videre til domstolene.

I den hviterussiske medieloven står det nemlig i paragraf 51 at man kan gå til sak mot og kreve nedlagt medier dersom de mottar to eller flere advarsler fra informasjonsdepartementet. Departementet valgte 28. april å saksøke med hjemmel i denne paragrafen. Informasjonsdepartement har allerede brukt paragrafen for å stenge den uavhengige radiokanalen Avtoradio i januar.

- Noen massemedier har markedsført seg selv og vridd på fakta, noe som er uakseptabelt. Dette er akkurat det terrorister som metrobomberen ønsker: Å så frykt og panikk i samfunnet, sa informasjonsminister Oleg Proleskovski på et seminar med medietoppene i Hviterussland, melder Charter97.org.

- Lover må følges
Den hviterussiske ambassaden i Skandinavia forklarer i en epost til Journalen at informasjonsdepartementet følger lovverket når de går til sak mot avisene.

- Hvert land har medielover som må følges. Brudd på loven fører til sanksjoner. På dette området skiller ikke Hviterussland seg ut fra andre europeiske land. Dette gjelder i tilfellet med avisene Nasja Niva og Narodnaja Volja, skriver sekretær ved den hviterussiske ambassaden i Sverige, Dmitrij Matjulko,

Tilspisser konflikten

Lederen for det hviterussiske journalistlaget BAJ, Sjanna Litvina, fortalte på Oslo Freedom Forum 10. mai at de hviterussiske myndighetene ønsker å tilspisse konflikten mellom den uavhengige pressen og staten.

- Opplaget til alle uavhengige presseutgivelser er like stort som lørdagsutgivelsene Sovjetskaja Belorussija, en av de største statlige støttede avisene, forklarer Litvina.

Flere organisasjoner reagerer

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, er kritiske til rettsaken mot de to avisene.

- Den hviterussiske regjeringens forsøk på å stilne de få gjenværende kritiske stemmene vil forverre pressemangfoldet i landet ytterligere, sa OSSEs representant for pressefrihet, Dunja Mijatovic, i en pressemelding på OSSEs nettsider.

- Tapet av de to ukesavisene, som representerer nesten halvparten av de uavhengige mediene i omløp, vil være et fatalt slag mot den hviterussiske pressen, som allerede er svært lite mangfoldig, skriver Reportere uten grenser (RSF)  i en pressemelding.