Forfulgt, angrepet og overvåket

Selv om pressefriheten står sterkt i store deler av India, er journalistyrket livsfarlig i konfliktområder som Kashmir og Chhattisgarh.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:10


– Du blir overvåket veldig nøye. Dersom du drar til Kashmir med et journalist-visum, blir du fulgt hele tiden. Myndighetene vil vite hvor du er, og hvor du skal til enhver tid, sier journalist Justine Hardy til Journalen.

Hun har vært i India i 20 år og har tilbrakt mye av tiden i Kashmir, en delstat med 9,4 millioner innbyggere. Siden 1948 har Kina, Pakistan og India vært i konflikt om hvilket land Kashmir tilhører. Dette gjør det vanskelig for journalister som prøver å dekke området. Reporters without Borders har flyttet India ned 17 plasser fra 2009 til 2010. Dette var i stor grad fordi forholdene for journalister har blitt så dårlige i konfliktområder.

– Kontrollen av mediene er ganske godt skjult. Folk blir ikke nødvendigvis arrestert, men får for eksempel ikke visum. Myndighetene kan også true med at de skal arrestere deg for oppvigleri, altså at du oppmuntrer til opprør, sier Hardy.

Mer enn tomme trusler

Hvis journalister kritiserer Indias politikk, og for eksempel retter et kritisk søkelys mot at India ikke lar Kashmir bli frigjort, vil staten på forskjellige måter gjøre det vanskelig for dem.

– Trusler om å bli arrestert for oppvigleri er ofte skremmende nok til å få journalistene til å trekke seg, legger hun til.

Justine Hardy snakket om Kashmir på Oslo Freedom Forum. Foto: Sandeep Singh

Hardy mener likevel at det ligger mer bak truslene enn skremsel.

– Jeg har kollegaer i Kashmir som lever et svært vanskelig liv, og ikke bare på grunn av trusler, sier hun. Hun vil ikke gå mer i detalj av frykt for å sette dem ytterligere i fare.

Les også:
Truet av rasende mobb

Banker journalister

En lokal radiostasjon i Chhattisgarh anklaget regjeringens styrker for å ha voldtatt kvinner, drept og brent ned hus i tre landsbyer. Da journalister ønsket å undersøke påstandene, ble de nektet adgang. Flere har blitt angrepet og banket opp av både politiet og lokale i Chhattisgarh, melder Reporters Without Borders.

Deler av delstaten Chhatisgarh er preget av kamper mellom maoistiske militser og regjeringens sikkerhetsstyrker. Maoistene kjemper for et kommunistisk styre i området og blir støttet av flere lokale stammer.

Da menneskerettighetsaktivist Dr. Binayak Sen støttet disse stammene, ble han arrestert for oppvigleri. Sen ble anklaget for å støtte maoistene og oppfordre til opprør mot den indiske staten.

Forsvarte feil side

– Sen forsvarte de lokale stammene. De samme stammene blir også støttet av maoistene, så på det grunnlaget ble han arrestert, hevder menneskerettighetsaktivist Vincent Manoharan.

Binayak Sen har vært fengslet siden 2007, og myndighetene godkjente ikke løslatelse mot kausjon før i april 2011. Dette etter press fra flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet Amnesty International.

Tidligere i år ble Umesh Rajput, journalist i avisen Nai Duniya, drept. Motivet er fortsatt uklart, men den 32-årige journalisten skal ha blitt truet på livet noen uker før han ble drept. Trusselen kom fra en helsearbeider som ville hindre Rajput fra å publisere en sak om en mislykket kirurgisk operasjon. Drapsmennene var maskerte, og det skal ha blitt funnet en beskjed der det sto “If you don’t stop publishing news, you will die”.

Les også:
Upopulært lys på kastesystemet

Umulig å være nøytral

Amit Shrivastava er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Han mener at dekningen av konfliktområdene er veldig vanskelig for journalistene, og at nøytralitet er umulig.

– Det er veldig tøft og farlig i konfliktområdene. Man blir utsatt for et veldig tydelig press fra de lokale og staten. Man er avhengig av å få støtte og beskyttelse fra enten staten eller de lokale i slike konfliktområder, noe som gjør at det blir veldig vanskelig å komme med et nøytralt syn. Hvis man ikke vinkler saken slik som de som hjelper deg og beskytter deg ønsker, har du et problem, sier han.

 Amit Shrivastava mener at det er vanskelig å være nøytral i konfliktområder.

Shrivastava forteller at man blir tvunget til å velge side. Man kan støtte staten eller de lokale som staten er i konflikt med. Uansett får du fiender, og det kan være svært farlig.

– Du kan oppleve vold eller bli truet på livet, sier han.

Les også:
Større ytringsfrihet som frilanser

Stemmer kommer frem

Til tross for utfordringene i konfliktområdene ser Justine Hardy en positiv utvikling i India.

– Før var all informasjon kontrollert. Folk fikk vite svært lite om hva som foregikk i konfliktområdene. Enten var det total benektelse eller sensur. I beste fall kunne det være en liten gruppe utvalgte journalister som rapporterte, og all informasjonen var fra et snevert perspektiv.

Hardy forteller at andre stemmer begynte å komme frem, og at disse først ble undertrykt og tatt hånd om. Men India har nå fått en viktig posisjon i verdenssamfunnet, og derfor må de opptre på en måte som er mer akseptabel.

Journalen har henvendt seg til den indiske ambassaden i Oslo slik at de kan kommentere konflikten i Chhattisgarh og Kashmir, men uten å lykkes innen deadline.