Større ytringsfrihet som frilanser

Å bruke ytringsfriheten for det den er verdt, kan bety å risikere jobben. Da er det en fordel å jobbe uavhengig, mener frilanser Sudha Ramachandran.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:14


– I konfliktområder som Kashmir og Nord-Øst-områdene har lokale medier en tendens til å fungere som talerør for regjeringen. Både departementer og de væpnede styrkene vil prøve å påvirke deg i det du skriver, forteller frilansjournalist Sudha Ramachandran.

– Da er det journalistenes ansvar å se alle sidene av en sak, i stedet for kun å følge det majoriteten og staten ønsker å få frem.

Les også:
Forfulgt, angrepet og overvåket

Fordel å jobbe frilans

Ramachandran har selv rapportert fra konfliktrammede områder i India. Hun mener det kan være en fordel å jobbe som frilanser i stedet for å være fast ansatt i et mediehus. Det gir en større frihet til å være kritisk, og skrive uten skylapper for øynene.

– Det største presset kommer som oftest fra avisredaksjonen, ikke fra regjeringen. I avisene kan man ikke være for kritisk mot store bedrifter eller selskaper. Du vil ikke bli truet på livet om du setter dem i et kritisk søkelys, men jobben din som journalist kan henge i en tynn tråd. Heldigvis har jeg bare jobbet frilans, så jeg har aldri opplevd det problemet selv, sier hun.

Uproblematisk å skrive kritisk

– Jeg har aldri opplevd å bli truet eller sensurert i mitt arbeid. Journalister er høyt ansett i samfunnet, og de blir i stor grad sett på som upartiske, sier Braj Kishore Jha. Han jobber som journalist i Hindustan Times. Den engelskpråklige dagsavisen er rangert som Indias tredje største engelskspråklige avis. Han mener derimot ikke at man har mer frihet som frilanser.

– Pressefriheten er veldig god, men man bør selvsagt dekke flere sider av en sak, også når man er kritisk til staten. Da blir ikke jobben din satt i fare, sier Braj Kishore Jha.

Forsker Amit Shrivastava ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener at journalister i store nasjonale medier blir møtt med større respekt fra samfunnet. Han mener at det er vanskeligere for journalister i lokale medier å opptre nøytralt.

– Mektige personer i lokalsamfunnet, som politikere, politimenn og bedriftsledere kan protestere mot det som skrives. Journalister kan bli utsatt for trusler eller bli banket opp, sier han.

Les også:
Upopulært lys på kastesystemet

Vanskelig å få tak i kilder

Men det ikke alltid i mediehusene problemene oppstår. Er du som journalist kjent for å gå imot de som snakker høyest, kan det bli vanskelig å få kilder til å stille opp.

– Selv om jeg skulle kritisere styret og regjeringen, ville jeg ikke som frilanser fått problemer på grunn av det. Problemene oppstår når kildene ikke lengre vil snakke med deg. Er du kritisk til væpnede styrker, for eksempel, vil det være vanskelig å få tilgang til militærinstallasjoner eller få folk fra militærstyrkene til å snakke med deg senere, sier Ramachandran.

Hun forteller at selv om journalister har en høy status i samfunnet, er det ikke det som driver henne til å skrive.

– Selv om journalistikken, særlig på nett, blir sett på som noe glamorøst og spennende, er det ikke derfor jeg ville bli journalist. Det spennende ved å være journalist er at det skjer noe nytt hver eneste dag, og at jeg kan dekke hendelser og konflikter som betyr noe for meg, sier hun.