Ettersøkt for å fortelle om forholdene på West Papua.

Indonesiske myndigheter hindrer frihetsaktivisten Benny Wenda i å fortelle om den dramatiske situasjonen på øya West Papua.
Onsdag, 16 mai, 2012 - 12:28

Benny Wanda er en indonesisk frihetsaktivist, som blir stadig hindret av den manglende pressefriheten i Indonesia. Wanda vokste opp på øya West Papua, som i 1962 ble okkupert av det indonesiske militæret.

Siden den gangen mener Wanda at de indonesiske myndighetene har prøvd å stanse han i å fortelle historien om West Papua og om hvordan situasjonen på øya er. Han bruker blant annet bloggen sin til å spre informasjon.

The Free Papua Movement (OPM) forteller at øya fremdeles er styrt av militæret og politi, og at befolkningen stadig lever med frykten for å bli drept, voldtatt eller torturert. Over 500 000 mennesker har mistet livet siden okkupasjonen i 1962.

Siden 2005 har 6000 mennesker blitt drevet på flukt etter at indonesiske soldater brant ned en landsby på øya. Protestanter har blitt angrepet med vold og tortur etter å ha protestert mot flere gruveselskap, og minst to mennesker har blitt fengslet for å reise West Papuas eget flagg.

 

Etterlyst

I november 2011 ble Wenda oppført på Interpol sine lister over ettersøkte personer. Selv mener han at etterlysningen er et forsøk på å hindre han i å fortelle historien om West Papua, og stoppe hans kamp for frihet.

- Hadde jeg vært en fri mann, ville jeg reist rundt i verden og delt mitt budskap. Det er myndighetene redd for, og derfor prøver de å stoppe meg. Det er kun politisk manipulasjon, sier Wenda.

Benny Wenda ble i 2011 etterlyst på Interpols søkeliste. Selv mener han at indonesiske myndigheter prøver å få ham til å tie. Foto: Øistein Bloch Haukeland

Kjemper for frihet

Wendas familie ble drevet på flukt, og som liten gutt var han vitne til at familiemedlemmer ble drept og voldtatt. Etter å ha levd skjult i jungelen i fem år, flyttet familien til Java. Der ble Wenda utsatt for grov rasisme fordi han var en del av en stamme, og dermed ikke ble sett på som en ekte indoneser.

I seinere tid har Wenda blitt leder for OPM, og han kjemper for at folket hans skal få samme frihet som resten av Indonesia. I 2002 ble han fengslet, anklaget for å ha sprengt en politistasjon. I frykt for at han skulle bli drept i fengsel, klarte han å rømme og fikk politisk asyl i Storbritannia med sin familie.

På West Papua er det ulovlig å heise øyas eget flagg. Foto: Flickr/lussqueittt

Selv om Wenda er blitt etterlyst gjennom Interpol, hindrer det han ikke i å kjempe for at West Papua skal få de samme rettighetene og friheten som resten av den indonesiske befolkningen.

- Forretninger og penger har vært første prioritet i Indonesia. Menneskerettigheter har kommet som nummer to, sier Wenda.

Benny fikk varm applaus etter sin opptreden på Oslo Freedom forum 8. mai 2012. Foto: Øistein Bloch Haukeland

Tirsdag 8. mai talte frihetsaktivisten på Christiania teater i anledning Oslo Freedom Forum i et forsøk på å spre sitt budskap, og gjøre verden klar over undertrykkingen hans folk blir utsatt for.

- Jeg vil dra hjem som en fri mann, med frihet til mitt folk i min hånd, sa Wenda under sitt foredrag.

Ambassaden uenig

West Papua media alerts melder at det er risikabelt å arbeide som journalist på West Papua. Dette mener den indonesiske ambassaden i Norge er feil.

- Vi har samme grad av pressefrihet i hele Indonesia, og det er ingen problemer i mindre urbane områder. Journalister opplever ingen trusler knyttet til jobben sin, og de er trygge, sier informasjonsmedarbeider Dyah Kusumawardani.

Se video av Benny Wenda som forteller om hvorfor det er viktig å få full pressefrihet i Indonesia

Kusumawardani sier at det ikke er noen problemer med dagens situasjon på West Papua.

- Det oppstår iblant konflikter mellom gruveselskaper og innbyggerne om noen områder. Derfor er det noe militærkontroll for å stabilisere situasjonen. Men vi får nyheter fra West Papua, og der er det ingen problemer ellers.

Kusumawardani mener Benny Wenda ikke kjenner situasjonen på West Papua i dag.

- West Papua styrer seg selv etter regjeringsskiftet. Tidligere var de under militærkontroll, men nå er ting annerledes. Benny Wenda har egne interesser, og aksepterer ikke indonesisk lov. Han har ikke vært i Indonesia på lenge, og kjenner ikke situasjonen slik den er nå, sier informasjonsmedarbeideren.

West Papua er den delen av Papua New Guinea som er underlagt Indonesia. Foto: Google maps

 

  • West Papua er den vestlige halvdelen av New Guinea, og ligger 250 km nord for Australia

  • Øya var en nederlandsk koloni fra 1885 fram til 1962

  • The West Papua Movement har kjempet for selvstendighet på øya siden 1969

  • Øya hadde 2,7 millioner innbyggere i 2005 fordelt 421 981 kvadratmeter

Kilde: Store norske leksikon