Hannah Midtbø topper tredje rute, og klatrer seg til NM-gull. FOTO: Thor-Henrik Kvandahl

Buldre-NM på nasjonal TV

I helgen gikk NM i buldring av stabelen i Trondheim. Det var første gang en buldrekonkurranse ble sendt på nasjonal TV. 
Mandag, 21 november, 2016 - 14:52

Yvonne Inghelm, instruktør og rutesetter i Kolsås Klatreklubb, forteller at det var ekstra spennende fordi de selv har aktive ungdommer i klubben som var med. Konkurransen kunne man se på TV2 Sumo, og finalene live på TV2 Sportskanalen.

– Klatring er en konkurransesport og det hadde vært gøy om man hadde fått med flere deltakere. Ved å vise det på TV tror jeg det er fullt mulig, kommenterer hun. 

Jakob Normann er daglig leder på Vulkan Klatresenter i Oslo. Han tror klatring kan gjøre det bra som publikumssport. 

– Klatring er morsomt. Det er litt actionpreget, og lett å følge med på, sier han.

Åpner for sponsoravtaler

Buldring er klatring på lav vegg uten tau. Utøver Tina Hafsaas tok tredjeplass i senior-klassen. Hun er en av Norges mest fremtredende konkurranseutøvere. Hun er svært positiv til at flere får øynene opp for sporten.

– Det er viktig å vise Norge hvor fantastisk idretten vår er, og direktesendte konkurranser bidrar til nettopp det. Det fører til økt interesse som igjen fører til økt rekruttering og et større sponsormarked. Det kan gjøre det mulig for flere utøvere å leve av å klatre, skriver hun i en e-post til Journalen.

Selv tok hun tredjeplassen i seniorklassen med seg hjem i helgen. Tidligere har hun gjort det sterkt blant annet i EM,VM og World Cup. Hun forteller at det er ekstra positivt for norske konkurranseutøvere at sporten opplever et løft.

– Mer oppmerksomhet kan bety flere samarbeidspartnere å jobbe med. Det er helt essensielt for en seriøs satsning, og nå som klatring er blitt en OL-gren vil det kanskje gi oss utøvere et bedre støtteapparat både i forbindelse med forbund og private sponsorer, skriver hun. 


Yvonne Inghelm er instruktør ved Kolsås Klatreklubb. Hun ønsker seg flere deltakere i konkurranser. FOTO: Idunn S. Svarverud

Kolsås klatreklubb tok med seg førstepremie i både jenter junior og gutter junior. Om knappe to uker vil også NM i tauklatring sendes på TV2 Sumo. Da får enda flere utøvere vist seg fram. Yvonne tror det spesielt er de yngre som vil bli inspirert av å se sporten på TV.

– Det er flere skjulte gode talenter i sporten, smiler hun.

Mindre mystisk

Mikkel Morstad er også instruktør ved Kolsås klatreklubb. Han tror mange klatrere ikke bryr seg så mye om den ekstra oppmerksomheten, men at det vil være stas for de unge.

– Klatring er en sport der man holder seg litt for seg selv, litt som skating. For mange handler det om andre, litt større ting enn konkurranser.

Jacob Normann tror heller ikke det er livsnødvendig for norske klatrere med mer oppmerksomhet. 

– Klatresporten lever også fint uten konkurranser og oppmerksomheten, konstaterer han.

Han mener likevel at større interesse for konkurransene kan være positivt.

 – All dekning av klatresporten fører til at den blir synlig, og den blir mer forstått. Tidligere har det vært en litt mytisk og gjemt sport, men nå blir den mer åpen og tilgjengelig for alle, smiler han.

Emneord: 
Tags: