Bruk gode produkter fra apoteket som kan gi dyp fuktighet. Foto: Pimthida/Flickr

Hvordan bekjempe tørr hud

Mange sliter med tørr og sprukken vinterhud. Hva kan man gjøre for å unngå plagene?
Tirsdag, 1 november, 2016 - 13:38

 Kaldere klima og mindre fuktig luft er blant faktorene som tørker ut huden. Når fettlaget ytterst i huden forsvinner, forsvinner også vannet som holder huden fuktig, som gjør huden tørr.Men det finnes noen enkle tiltak som kan hjelpe.

Ta vare på det naturlige fettlaget i huden

Man kan forebygge tørrhet ved å ta vare på det naturlige fettlaget i huden. Unngå å dusje mer enn en gang om dagen, og ikke bruk for mye såpe. Det kan også være nok å kun skylle med lunkent vann, og eventuelt bruke milde såper med lav pH-verdi. Man bør også la være å bruke alt for varmt vann, da dette fører til at huden blir enda tørrere, og begynner å klø. 

Bruk fetere krem 

Etter dusjing kan det være lurt å klappe seg tørr, og ikke skrubbe. Når kroppen er helt tørr, er det lurt å smøre seg inn med fuktighetskrem. Da vil mer av kremen trekkes inn i huden. Det kan også være en fordel å bruke litt fetere kremer når det nærmer seg høst og vinter. Fete kremer beskytter huden mot væsketap, men passer ikke for alle områder. Det kan være lurt å prøve seg fram, og spørre om råd fra apoteket. De vet hvilke type kremer som passer til ulike deler av kroppen. 

Bruk votter og hansker 

For å unngå tørre hender, er votter og hansker første bud. Har man allerede blitt tørr, kan det være lurt å smøre hendene med en fuktighetskrem på kvelden før man legger seg. Da får kremen tid til å trekke seg godt inn i huden, og den får virket lengre.  

- Kommer man ikke i mål med vanlig fuktighetskrem, kan man smøre hendene med mandelolje om kvelden, ta på bomullshansker og sove med det på natten. Etter to-tre dager med dette, er hendene kjempemyke, sier Bodil Steen, apotektekninger ved Apotek 1, til Dinside.no. 

 

Emneord: