Foto: Yan Arief Purwanto/Flickr

Norges pressefrihet forverres

I 2015 var Norge land nummer to i verden med friest presse. I 2016 har vi sunket ned til tredjeplass.
Onsdag, 2 november, 2016 - 14:57

I en tabell publisert av organisasjonen Reportere uten grenser rangeres 180 land i verden etter pressefrihet. I 2016 er Finland det landet med friest presse, med 8,59 “poeng”  i en skala der null er best. Nederst ligger Eritrea, med 83,92. Norge ligger på tredjeplass, under Nederland, med 8,79. I 2015 lå Norge på andreplass med 7,75, og i 2014 hadde vi  6,52. Norge er ikke det eneste landet hvor poengsummen har forverret seg. På topp 20 er det kun to land, Uruguay og Costa Rica, som har fått friere presse fra 2014 til 2016. De aller fleste vestlige land har hatt motsatt resultat. Hva sier dette om pressefrihetens utvikling?

Ny propagandaperiode

Da den årlige rapporten ble utgitt tidligere i år, advarte generalsekretær i RSF (Reportere uten grenser), Christophe Deloire, mot “en ny propagandaperiode”. Om forskjellene mellom 2015 til 2016 fortalte han at det har vært nedgang i alle deler av verden, men at det er Latin-Amerika som er mest bekymringsfullt. Mexico ligger én plass under Russland, og har sunket fra 49,33 til 43,69. I den britiske avisen The Guardian står deler av uttalelsen til generalsekretæren:

- Alle kriterier viser forverring. Myndighetene i flere land prøver å ta kontrollen i deres land, og frykter en altfor åpen offentlig debatt.

- I dag er det stadig lettere for de med makt å appellere direkte til publikummet gjennom ny teknologi, og så er det en større grad av vold av de som representerer uavhengig informasjon. Vi går inn i en ny propagandaperiode hvor den nye teknologien muliggjør en billig formidling av deres egen kommunikasjon, egen informasjon, som ordre. På den andre siden er det kun journalister som er i veien.

Fengsler journalister

Selv om pressefriheten i det nordlige Europa har blitt dårligere, kan det ikke sammenliknes med andre land. Blant landene som ligger på bunnen av rangeringen, deriblant Russland, Thailand, og Kina, har flere journalister blitt truet. RSF hadde i mai i år det de kaller en “ironisk kampanje”, der de tilsynelatende hedrer lederen i tolv land og oppnåelsen av full medie-kontroll i landet. Der viser RSF at det blant annet i Kina har blitt fenglset over hundre journalister, noen av dem har også blitt torturert. I Russland har 70 journalister blitt angrepet, og 81 har blitt fengslet. I Thailand finnes det en militær-leir for journalister.

Det blir ikke nevnt hvorfor pressefriheten i Norge har sunket de siste to årene.

Emneord: 
Tags: