Bygget i hvitt til høyre, vil huse 309 studentboliger. Illustrasjon: Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo

Skeptisk til nye studentboliger i Bjørvika

– Studenter har ikke råd til å bo i de leilighetene som bygges nå, sier leder for Velferdstinget Aleksander Gjøsæter.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 14:27

I Bjørvika, mellom Dronning Eufemias gate og Den Norske Opera og Ballett, er byggearbeidet i full gang. De neste årene skal det reise seg flere bygninger her, blant annet et bygg som skal huse 309 studentleiligheter. Bygget kalles Diagonalen og skal ligge mellom nye Deichamnske bibliotek og kontorbygget hvor TV2 skal få sitt nye tilholdssted.

Aleksander Gjøsæter, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, er kritisk til at det er Olav Thon-gruppen, som sammen med HAV Eiendom, har fått ansvar om å bygge og drifte de nye studentboligene.

– Den gang tomten var ute for salg håpet vi veldig at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skulle få tomten. Vi er derfor ganske skuffa og føler vel det blir billige små boliger for unge mennesker, og ikke studentboliger som er lovet, sier en skuffet Gjøsæter.


Leder for velferdstinget, Aleksander Gjøsæter er svært skeptisk til studentboligene i Bjørvika. Foto: Privat

Han legger til at de er skeptiske til sitasjonen sånn den er nå, og at studentene rett og slett ikke vil ha råd til, hva byggherren HAV Eiendom kaller for «landets mest ettertraktede studentboliger».

– Vi tror ikke studenter har råd til å bo i de leilighetene som bygges nå. Vi er rett og slett skeptiske, avslutter Gjøsæter.

Lover overkommelige priser

HAV Eiendom har solgt halvparten av prosjektet Diagonale til Thon. Partene skal bygge, eie og drifte prosjektet sammen. Prosjektdirektør i HAV Eiendom, Geir Inge Juriks, sier at prisene vil bli noe høyere enn ved vanlige studentboliger.

– Prisene blir nok noe dyrere, samtidig som vi ikke regner med at det skal bli et problem å fylle opp boligen med studenter til våre priser, sier Juriks.

Han er samtidig klar på at prisene skal ligge på et overkommelig nivå.

– Vi skal se mer på det når prosjektet nærmer seg ferdigstillelse. Vi vil da blant annet også se hen til SiOs prisnivå for tilsvarende boliger, forteller Juriks, som ikke tror prisene vil skremme bort studentene.

Juriks sier at han ikke er kjent med Gjøsæters påstand om at de skal bygge boliger for unge mennesker og ikke studenter.

– Det er rart han sier dette fordi vi bygger boliger for studenter, noe som også står nedfelt i avtaler og reguleringsplaner for området, sier Juriks.


Studentene som flytter inn i “Diagonale” har kort reisevei og er nær nabo til Operaen, Oslo S og det nye hovedbiblioteket. Illustrasjon: Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo

SiO bygger 3000 nye studentboliger


Administrerende direktør, Lisbeth Dyrberg Foto: Brian Olguin

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg er opptatt av tilbudet de gir til studentene ikke blir for dyrt og at boligene er øremerket studenter også i fremtiden.

– Vi er opptatt av å kunne tilby studenter enda flere boliger, og beliggenheten i Bjørvika er kjempefin, så ingenting i veien med det, men vi er i tillegg svært opptatt av studentøkonomien og at boligene er øremerket studenter nå og i fremtiden, forklarer Dyrberg.

Dyrberg forteller at SiO nå er i gang med flere store byggeprosjekt og at det de neste årene skal bygges over 3000 nye studentboliger i Oslo og omegn.

– Vi i gang med å rehabilitere noen av blokkene på Kringsjå. I tillegg vil det bli reist to helt nye boligblokker der. I 2017 regner vi også med å være i gang i Nydalen, samt at vi har prosjekter i Blindernveien, ved Domus Atletica og i Brenneriveien 11. Det tilsier at vi nå har planer for 3000 nye boliger de neste årene, avslutter Dyrhaug.